Przejdź do głównej zawartości

Tort z makiem i kremem truskawkowym





Tort z makiem i kremem truskawkowym


           Delikatne, biszkoptowe ciasto z dużą ilością maku, którego nie trzeba gotować i mielić. Dla niektórych to ważne bo nie ma przy nim zbyt dużo pracy. Ciasto nasączone jest  sokiem truskawkowym, do tego każdy blat posmarowany jest dżemem truskawkowym i przełożony kremem śmeiatnkowo  truskawkowym. Smak makowego ciasta bardzo dobrze komponuje się z lekko kwaskowata masą. Polecam idealne ciasto na święta :D



Składniki: 

Ciasto:
  • 3 jajka temp. pokojowa 
  • 150 g drobnego cukru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 125 g mąki 
  • 125 g maku (suchy nie mielony) 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 

Krem:
  • 300 g mrożonych truskawek 
  • 400 g jogurtu greckiego 
  • 200 ml śmietany kremówki  
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 4 łyżeczki żelatyny 
Dodatkowo:
  • 220 g dżemu truskawkowego 
  • biała czekolada około 50 g
  • ew. kandyzowane wiśnie do dekoracji 

tortownica 21 cm, tylko dno wykładamy pergaminem.


         Ciasto: Oddziel  białka od żółtek. Do żółtek wsyp cukier, wlej 4 łyżki gorącej wody i ubijaj na średnich obrotach 10 minut. Następnie partiami wsypuj mąkę wymieszaną z makiem, solą i sodą. Białka ubij na sztywno, dodaj łyżkę do masy i delikatnie wymieszaj. Dodaj resztę i połącz.Przelej ciasto do foremki i piecz do suchego patyczka 30-35 minut w 175*C. Przestudź i podziel na trzy krążki.
         Krem: Dzień wcześniej! Truskawki należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z powstałego soku (nie wylewaj!). Jogurt wyłóż na sitko i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj jogurt, zmiksowane na puree truskawki cukier i dwie łyżki dżemu. Wszystko wymieszaj. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzej, wymieszaj do rozpuszczenia a po lekkim przestudzeniu dodaj do kremu.
         Wykończenie: wszystkie blaty ciasta nasącz sokiem, który powstał podczas rozmrażania truskawek. Krem mniej więcej podziel na trzy części + odrobina na wierzch. Pierwszy blat ciasta posmaruj dżemem, wyłóż część kremu, przykryj drugim blatem, posmaruj dżemem, wyłóż część kremu i przykryj trzecim blatem. Posmaruj wierzch i boki ciasta. Najlepiej obierakiem do warzyw zrób wiórki z białej czekolady. Obsyp nią boki ciasta. Krem, który został przełóż do szprycy i wyciśnij ozdobne kleksy. Ułóż kandyzowane wiśnie albo czekoladowe gwiazdki. Przechowuj w lodówce do 4 dni.







Komentarze

  1. Ciasto śliczne i bardzo interesujące ze względu na połączenie maku i truskawek :)
    Pozdrawiam świątecznie,
    M

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne połączenie. Pychota! Brakuje mi smaku truskawek...

    OdpowiedzUsuń
  3. Olu wspaniały torcik, wygląda bardzo apetycznie. Ja uwielbiam świąteczne ciasta z dodatkiem maku :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm piękne i smaczne połączenie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cisto wygląda przepięknie! Jeszcze nie miałam okazji jeść truskawek i maku w jednym wypieku;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Za sam wygląd mogłabym zjeść połowę tego tortu! Wygląda cudnie i na pewno jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie połączenie truskawek i maku musi smakować obłędnie. A wygląd tak zachęca, że na pewno wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wooow, jestem pod ogromnym wrażeniem! Jest przepiękny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Poleciałaś z tymi truskawkami po bandzie :D Święta i owoce lata? Wchodzimy w to!!!!!! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Torcik jak marzenie.
    Zazdroszczę tym co go jedli :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz