10.12.2015

Babka z karmelizowanymi orzechami






       Babki  przeważnie pieczemy na święta wielkanocne a ja mam dla was dzisiaj wersję  bożonarodzeniową. Przepyszna,bardzo puszysta, wilgotna i rozpływająca się w ustach babeczka z dodatkiem orzechów włoskich w karmelu. Mniam!



Składniki: 
  • 130 g orzechów włoskich
  • 80 g cukru 
  • 50 g miodu 
Ciasto;
  • 200 g masła temp. pokojowa  
  • 180 g drobnego cukru 
  • 4 jajka temp. pokojowa
  • 300 g mąki 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 75 ml letniego mleka 
  • szczypta soli 
Dodatkowo 100 g mlecznej czekolady

Foremka keksówka 30x12 cm wyłożona pergaminem


           Orzechy: Na patelnię wsyp cukier, dodaj miód i podgrzewaj na średnim ogniu. Nie mieszaj! Poczekaj aż cukier i miód się rozpuści i zacznie nabierać brązowego koloru. Wsyp orzechy i dokładnie obtocz je w karmelu. Masę przełóż na kawałek pergaminu. Poczekaj aż ostygnie i stwardnieje. Następnie pokrój na niewielkie kawałki.
          Ciasto: Masło, jajka i mleko powinny mieć temp. pokojową!  Do miski włóż masło i cukier. Ucieraj aż masa będzie puszysta a cukier prawie się rozpuścił. Następnie dodawaj porcjami: żółtko-mąka wymieszana z sodą i solą-odrobina mleka. I tak do wyczerpania składników. Białka ubij na sztywno i dodaj łyżkę do masy gdy się połączy delikatnie wmieszaj resztę piany. Do ciasta dodaj około 70% drobno pokrojonych orzechów, wymieszaj i przełóż do keksówki. Piecz do suchego patyczka 40-50 minut w 180*C. Przestudź.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, polej ciasto a wierzch posyp pozostałymi orzechami.






32 komentarze:

  1. Pyszna babka, fantastycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, a do tego wydaje się łatwa w przygotowaniu... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, babka nie jest problematyczna :D Polecam!

      Usuń
  3. Apetyczna babeczka. Bardzo lubię takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu a ja właśnie myślałam o tym, że upiekę babkę na święta, Twoja będzie idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda rewelacyjnie! zjadłabym sama całą :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Babka wygląda obłędnie! Ostatnio jadłyśmy karmelizowane orzechy z jarmarku i kusi nas aby zrobić je samemu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. omnomn... jak ja bym chciała zjeść choć kawałek! wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjny pomysł na babkę! Wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jakoś za babkami nie przepadam, ale ta wygląda bosko *o* I te orzechy <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Aromatyczna, świąteczna i zapewne smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gdzie na Wielkanoc, taką babkę to na każde święta, a i bez nich. Wygląda przepysznie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Piszesz wilgotna - to coś dla mnie :) Wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziś ją upiekłam 😄😄😄 JEST PRZEPYSZNA!!! NA ŚWIĘTA ZAGOŚCI NA MOIM STOLE PONOWNIE 👍👍👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :D Moja rodzinka również domaga się ponownego upieczenia :D

      Usuń
  14. Właśnie pije sobie kawkę i narobiłaś mi sumaka!

    OdpowiedzUsuń
  15. Babka wygląda rewelacyjnie. Na pewno wypróbuję Twój przepis jeszcze przed Świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ojej ojej jak ona wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  17. No takie ciasto to ja biorę w ciemno ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie mam jeszcze żadnych planów na świąteczne wypieki, więc może pora wreszcie coś wybrać :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...