04.12.2015

Rewelacyjne śledzie w zalewie





        Kolejny świetny przepis na śledzie. Dzisiaj zapraszam na śledzie w rewelacyjnej zalewie lekko kwaśnej, lekko słodkiej z dużą ilością cebuli. 



Składniki: 
  • 5 matiasów 
  • 4 średnie cebule 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 100 ml oleju 
  • sól i pieprz 


      Matiasy zalej zimną woda i odstaw na godzinę. Następnie pokrój na mniejsze porcje. Cebule obierz, przekrój na pół i pokrój w plasterki. Na patelnię wlej olej, wrzuć cebule i delikatnie ją podduś do miękkości (nie może być spalona tylko szklista). Dodaj miód, ocet, koncentrat i dopraw solą i pieprzem. Podgrzewaj jeszcze chwilę 2-3 minuty, sprawdź czy w smaku jest ok i odstaw do przestudzenia. Matiasy wymieszaj z zalewą i włóż do lodówki na minimum dwa dni.





Źródło

16 komentarzy:

  1. Świetne, robiłam wczoraj podobne tylko bez koncentratu. Następnym razem spróbuję z nim, bo śledzie wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie śledziki są pyszne, znam ich smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś mi podpowiada, że będą mi smakować. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na takie śledziki jeszcze musimy trochę poczekać :D Najlepsze robi babcia :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, że na miodzie. Zapisałam sobie i na pewno zrobię!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo smaczny przepis na sledzie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam śledziki ze słodkim akcentem. Wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy jeszcze nie robiłam śledzi sama, zazwyczaj mieliśmy kupione albo zrobione przez kogoś :) Twoje wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. pychotka - ja też testuję przepisy na śledzie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  11. w takiej zalewie nie miałam okazji jeszcze jeść, ale wygląda obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Czyż śledź nie jest cudowny?

    OdpowiedzUsuń
  13. Chętnie wprosiłabym się do Ciebie na takie śledzie :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...