Przejdź do głównej zawartości

Rewelacyjne śledzie w zalewie





        Kolejny świetny przepis na śledzie. Dzisiaj zapraszam na śledzie w rewelacyjnej zalewie lekko kwaśnej, lekko słodkiej z dużą ilością cebuli. 



Składniki: 
  • 5 matiasów 
  • 4 średnie cebule 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 100 ml oleju 
  • sól i pieprz 


      Matiasy zalej zimną woda i odstaw na godzinę. Następnie pokrój na mniejsze porcje. Cebule obierz, przekrój na pół i pokrój w plasterki. Na patelnię wlej olej, wrzuć cebule i delikatnie ją podduś do miękkości (nie może być spalona tylko szklista). Dodaj miód, ocet, koncentrat i dopraw solą i pieprzem. Podgrzewaj jeszcze chwilę 2-3 minuty, sprawdź czy w smaku jest ok i odstaw do przestudzenia. Matiasy wymieszaj z zalewą i włóż do lodówki na minimum dwa dni.





Źródło

Komentarze

  1. Świetne, robiłam wczoraj podobne tylko bez koncentratu. Następnym razem spróbuję z nim, bo śledzie wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie śledziki są pyszne, znam ich smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś mi podpowiada, że będą mi smakować. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na takie śledziki jeszcze musimy trochę poczekać :D Najlepsze robi babcia :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, że na miodzie. Zapisałam sobie i na pewno zrobię!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo smaczny przepis na sledzie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam śledziki ze słodkim akcentem. Wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy jeszcze nie robiłam śledzi sama, zazwyczaj mieliśmy kupione albo zrobione przez kogoś :) Twoje wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. pychotka - ja też testuję przepisy na śledzie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  11. w takiej zalewie nie miałam okazji jeszcze jeść, ale wygląda obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Czyż śledź nie jest cudowny?

    OdpowiedzUsuń
  13. Chętnie wprosiłabym się do Ciebie na takie śledzie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Dopr...

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpu...

Kruche ciasto z jagodami z pianką kokosową

      Fakt jest taki, że bardzo lubię połączenie jagód z kokosem i nigdy się na tym połączeniu nie zawiodłam. Tak jak w tym cieście, które jest bardzo kruche, delikatne w połączeniu z  jagodami i leciutką kokosową pianką tworzy przepyszne ciasto. Polecam, tym bardziej, że ciasto można przygotować bardzo szybko. Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki  200 g masła  3/4 szklanki cukru pudru  5 żółtek  2 łyżeczki proszku do pieczenia  Pianka: 5 białek  90 g cukru + 2 łyżki  200 g wiórków kokosowych  125 ml kwaśnej śmietany 18%  Dodatkowo: 3 łyżki kaszy manny  200-250 g jagód  Foremka: 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona         Ciasto: na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 70% i 30%, mniejszą część zawijamy i wkładamy do zamrażar...