01.12.2015

Gulasz madrycki





             Przepyszny gulasz idealny do rozgrzania się w tę jesienno-zimową porę. Jest bardzo pożywny i sycący. Wykonany z kiełbasy chorizo, szynki wieprzowej i ciecierzycy. Polecam!



Składniki: 
  • 500 g szynki wieprzowej 
  • 250 g kiełbasy chorizo 
  • 300 g ciecierzycy z puszki 
  • 1/2 selera 
  • 1 marchewka 
  • 1 cebula 
  • 700 ml wody 
  • 2 liście laurowe 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego 
  • sól, pieprz 
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu 

            Warzywa seler, marchewkę i cebulę pokrój w plasterki. Połóż w foremce, skrop odrobiną oleju i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200*C na 10 minut.
           Chorizo pokrój w plasterki, wrzuć na ciepłą patelnię i podsmaż. Wymnij kiełbasę i na wytopionym tłuszczu podsmaż szynkę pokrojona w kostkę. Wlej wodę, wrzuć ziele i liście laurowe. Duś do chwili aż szynka będzie mięciutka. Następnie dodaj kiełbasę i warzywa. Gotuj jeszcze 5 minut. Do gulaszu dodaj ciecierzycę wraz z wodą z puszki. Zamieszaj dopraw solą, pieprzem i drobno pokrojonym rozmarynem.






Przepis pochodzi z warsztatów, które odbyły się w restauracji "Rotondo" w Poznaniu. 


14 komentarzy:

  1. kochana, twoje przepisy zawsze są tak smaczne, że aż ślinka mi cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przesmacznie, chętnie bym zjadła taki na obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie pyszne, aromatyczne i sycące dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo treściwie i sycąco :) A na takiej zastawie wręcz królewsko :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie, zjadłybyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda :) Aż ślinka cieknie, super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna potrawa, zima chcę tylko takie jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gulasz bardzo apetyczny :) a prezentacja fantastyczna :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny, rozgrzewający, sycący - same zalety. Bardzo lubię takie potrawy, na chłodne dni idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne danie na zimne dni.

    OdpowiedzUsuń
  11. Obiadek faktycznie idealny na jesienną porę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na ile porcji jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm cudne połączenie, idealny gulasz na rozgrzanie :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...