15.12.2015

Świąteczna Pavlova





         Jak dla mnie niebo w gębie! Krucha, słodka beza z delikatną nutką przypraw korzennych. Przykryta kremową masą a jaj zwieńczeniem jest lekko kwaskowata żurawina. Idealne zakończenie wigilijnego wieczoru albo świątecznego obiadu.



Składniki: 
  • 6 białek temp. pokojowa 
  • 330 g drobnego, białego cukru 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka octu winnego 
Nadzienie:
  • 400 g jogurtu greckiego 
  • 200 ml śmietany kremówki  
Żurawina:
  • 250 g świeżej żurawiny 
  • 100 g cukru 


         Beza: Białka ubij na sztywno, następnie pomalutku, partiami wsypuj cukier. Ubijaj do momentu aż pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek cukru, masa będzie lśniąca a po przekrojeniu masa nie zleje się ze sobą. Ubijając już na najniższych obrotach wsyp przyprawę, mąkę i ocet. Na papierze do pieczenia narysuj koło o średnicy 20 cm. Wyłóż pianę i nadaj jej ładny kształt. Piecz na początku 10 minut w 180*C (bez termoobiegu!) a następnie zmniejsz temp. do 120*C i piecz 2 godziny. W trakcie pieczenia dobrze jest z dwa razy otworzyć piekarnik żeby para się wydostała. Bezę studzimy przy leciutko uchylonych drzwiczkach piekarnika, najlepiej całą noc albo przynajmniej 8-12 godzin.
       Nadzienie: Jogurt grecki wyłóż na drobne sitko, połóż na misce i włóż do lodówki na minimum 12 godzin. Następnie ubij na sztywno śmietanę, dodaj jogurt i wymieszaj.
       Żurawina: Żurawinę wsyp do garnka i zasyp cukrem. Podgrzewaj na średnim ogniu do chwili aż wszystkie kuleczki popękają, przestudź.
Beze ułóż na paterze, rozłóż masę śmietankową a na niej ułóż żurawinę.  

* Beze można upiec kilka dni wcześniej
* Do bezy nie nadaje się cukier trzcinowy (beza nie jest bardzo sztywna)
* Żurawinę można przygotować 2-3 dni wcześniej





26 komentarzy:

  1. wooow.. ale bomba!
    Pięknie ci wyszła! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm fantastyczna ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pavlova mega dostojna, efektowna i na pewno pyszna !

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, uwielbiam Pavlovą:))) I moja wymarzona patera:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudnie i świątecznie :) Żurawina i kwaskowy smak na pewno świetnie komponuje się ze słodką bezą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm... Pavlova! Uwielbiam tą bezę, a w wersji świątecznej musi być jeszcze lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękna, aż szkoda będzie ją kroić :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie śliczne, faktycznie aż szkoda kroić

    OdpowiedzUsuń
  9. Obłędna :-) musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. The post is so wondeful! I love it so much:)

    irenethayer.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Beza to nie maja bajka, ale ta...piękna! <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Arcydzieło! takiej ładnej jeszcze nie widziałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Woooow ale cudo! :D Bosko się prezentuje, jak na wielką uroczystość :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo odświętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. w końcu się odważę i zrobię

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepiękna! Absolutnie doskonała!!!!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...