03.12.2015

Śledzie w śmietanie





Jak są święta to i musi być śledzik :D


Składniki: 
  • 4-5 matiasów 
  • 1 cebula 
  • 1 średnia marchewka 
  • 4 małe ogórki konserwowe 
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% + 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czerwonego pieprzu  


         Matiasy zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Cebulę pokrój na ćwiartki a następnie w plasterki. Marchewkę obierz i pokrój w pasterki. Marchewkę razem z cebulę przełóż do sitka i sparz wrzątkiem. Ogórki pokrój w plasterki. W misce albo słoiku układaj po kolei: pokrojone śledzie, cebulę z marchewką, ogórki a na końcu śmietanę wymieszaną z mlekiem i pieprzem. Schowaj do lodówki na 24 godziny.





8 komentarzy:

  1. Połączenie idealne na święta :)
    Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobię w weekend dla swojego M. Uwielbia śledzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też szykuje śledzie na święta, twoje są piękne i kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna propozycja na świąteczny stół :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak się świątecznie zrobiło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba nigdy nie jadłyśmy śledzi w śmietanie :) Raczej zdarzało się zjeść śledzia z jogurtem greckim :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowite i pięknie zaprezentowane :)
    Pozdrawiam serdecznie,
    M

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój tata takie uwielbia, zawsze babcia robi dla niego :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...