Przejdź do głównej zawartości

Krem speculoos





         Lubicie korzenne i kruche ciasteczka? Jeśli tak to na pewno rozkochacie się w kremie speculoos. Jest to krem przygotowany ze zmielonych herbatników z dodatkiem śmietanki, białej czekolady i przypraw korzennych. Jeśli się powstrzymacie i nie zjecie wszystkiego na raz od razu ze słoiczka to napiszę że krem można wykorzystać jako dodatek do rożnych słodkości  np. makowca, sernika, można nadziać nim kruche babeczki, do placków, ciasteczek itp. Możliwości jest wiele ale w moim przypadku zawsze kończy się wyjadaniem :D



Składniki: 
  • 180 g korzennych herbatników speculoos 
  • 70 g białej czekolady 
  • 150 ml kremówki 
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 2 łyżki oleju kokosowego, kukurydzianego albo zwykły 


        Ciastka zmiel na proszek. Do garnuszka wlej śmietanę, dodaj połamaną czekoladę i włóż pozostałe składniki. Cały czas mieszając podgrzewaj aż czekolada się rozpuści. Do pokruszonych ciastek wlej śmietankową mieszankę i porządnie wymieszaj. Przełóż do słoiczka i możesz zacząć łasuchowanie :D





źródło 

Komentarze

  1. Kiedyś próbowałam tego kremu w Holandii i bardzo mi smakował :) Teraz spróbuję z Twojego przepisu :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  2. o maj gat!
    wydaje mi się, że u mnie to nawet nie skończyłoby się na przelaniu do słoiczka - wyżarłabym z gara :)

    PIĘKNE!

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędny. Chcę taki i to już :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam go tylko ze słyszenia - ciekawa jestem, jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie znałam takiego przepisu, bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie jadłam takiego kremu, nawet nie wiedziałam, że z herbatników można robić jakiś krem :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Umieramy..................
    Te ciastka wręcz kochamy! Wszystkie smaki korzenne są nam szczególnie bliskie podobnie jak cynamon :) Te ciasteczka kupujemy co roku ale nigdy nie robiłyśmy z nich takiego kremu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam go w tamtym roku i był pyszny, Twój wygląda cudnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. zawsze chciałam zrobić ten krem :D

    OdpowiedzUsuń
  10. O jaaaa, ależ musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  11. kooocham te ciastka.. i do tej pory kupowałam sklepowe! a tu taka niespodzianka! <3
    omnomn.. idealne trafiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale ładnie to przedstawilas, śliczne fotki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zaczyna się już na nie sezon <3 Chyba w tym roku zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowny krem! Pożarłabym cały słoiczek na raz:P

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale piękne zdjęcia, taki świąteczny klimat się zrobił :) Kremu nie próbowałam, ale słyszałam o nim wiele i w tym roku planuję go w końcu przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  16. krem idealny na tę porę roku :) fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  17. nigdy nie jadłam takiego kremu, wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak długo można przechowywać ten krem? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz