09.11.2015

Rolada orzechowa






         Czasami najprostsze ciasta są najlepsze :D Samo ciasto jest bardzo kruche, delikatne i maślane. Nadzienie bardzo orzechowe. Jak to połączymy wyjdzie nam coś pysznego.



Składniki: 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 100 g cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 270 g mąki pszennej + do podsypania 
 Nadzienie:
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich 
  • 2 białka 
  • 1/2 laski wanilii 
  • 50 g cukru pudru 

Keksówka 32 cm + pergamin do pieczenia



         Masło utrzyj z cukrem. Cały czas ucierając dodawaj po jednym żółtku i wsypuj mąki. Gdy już dodasz całą mąkę ucieranie stanie się trudne dlatego przenieś masę na stolnicę i zagnieć ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne i sprężyste. Na blacie połóż spory kawałek pergaminu, oprósz mąką, przykryj drugim kawałkiem pergaminu i rozwałkuj na kształt prostokąta mój miał wymiar 42x27 cm.
       Nadzienie: Do białek dodaj ziarenka z wanilii i ubij je na sztywno. Następnie wsyp cukier i ubijaj jeszcze 3 minuty aż cukier się rozpuści. Delikatnie mieszając wsypuj pomalutku zmielone orzechy. Gdy masa się połączy przełóż nadzienie na wcześniej przygotowane ciasto. Nadzienie rozsmaruj na całym cieście a następnie delikatnie zwiń. Jak ciasto gdzieś pęknie to nie panikuj nic się nie stanie, nadzienie nie wypłynie. Delikatnie przełóż do keksówki i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30-35 minut. Wierzch ciasta powinien być złotawy. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.





16 komentarzy:

  1. Składniki trochę jak na rogale marcińskie - uwielbiam :)
    pysznie to wygląda i na pewno było niezłe - zazdroszczę talentu do pieczenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kto by się nie skusił na kawałek? :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :-) z chęcią bym zjadła kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najprostsze ciasta są zawsze najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepięknie to wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka śliczna! Jakoś nigdy nie byłam fanką rolad, ale ta...no po prostu mega :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Byłaby świetna na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. no i drugie zdjęcie mówi same za siebie :D na pewno dobrze smakowało

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, bardzo apetyczna :) szkoda, że tak szybko zniknęła :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  10. Po prostu obłęd! Nasza może nie była identyczna ale bo z mąki orkiszowej i mieliłyśmy orzechy włoskie z dodatkiem ziemnych ale ten smak pamiętamy do dziś (piekłyśmy 3 lata temu). Koniecznie musimy ją powtórzyć bo dzięki Tobie nie da nam to spokoju :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Już się nie raz przekonałam, że najprostsze zazwyczaj jest najlepsze! Rewelacyjna rolada! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mniaaaam.. <3 <3 pooodziel się! :)
    Uwielbiam orzechowe ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniale wygląda, na pewno smakowała obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. po prostu boska! :) tym orzechowym nadzieniem mnie kupiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fantastyczna! Ja z roladą jestem na bakier, ale zjadłabym takiej <3

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...