Czasami najprostsze ciasta są najlepsze :D Samo ciasto jest bardzo kruche, delikatne i maślane. Nadzienie bardzo orzechowe. Jak to połączymy wyjdzie nam coś pysznego.
Składniki:
- 200 g masła temp. pokojowa
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 270 g mąki pszennej + do podsypania
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 2 białka
- 1/2 laski wanilii
- 50 g cukru pudru
Keksówka 32 cm + pergamin do pieczenia
Masło utrzyj z cukrem. Cały czas ucierając dodawaj po jednym żółtku i wsypuj mąki. Gdy już dodasz całą mąkę ucieranie stanie się trudne dlatego przenieś masę na stolnicę i zagnieć ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne i sprężyste. Na blacie połóż spory kawałek pergaminu, oprósz mąką, przykryj drugim kawałkiem pergaminu i rozwałkuj na kształt prostokąta mój miał wymiar 42x27 cm.
Nadzienie: Do białek dodaj ziarenka z wanilii i ubij je na sztywno. Następnie wsyp cukier i ubijaj jeszcze 3 minuty aż cukier się rozpuści. Delikatnie mieszając wsypuj pomalutku zmielone orzechy. Gdy masa się połączy przełóż nadzienie na wcześniej przygotowane ciasto. Nadzienie rozsmaruj na całym cieście a następnie delikatnie zwiń. Jak ciasto gdzieś pęknie to nie panikuj nic się nie stanie, nadzienie nie wypłynie. Delikatnie przełóż do keksówki i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30-35 minut. Wierzch ciasta powinien być złotawy. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.
Składniki trochę jak na rogale marcińskie - uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńpysznie to wygląda i na pewno było niezłe - zazdroszczę talentu do pieczenia! :)
Kto by się nie skusił na kawałek? :))
OdpowiedzUsuńPycha :-) z chęcią bym zjadła kawałek :-)
OdpowiedzUsuńNajprostsze ciasta są zawsze najlepsze:)
OdpowiedzUsuńprzepięknie to wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńJaka śliczna! Jakoś nigdy nie byłam fanką rolad, ale ta...no po prostu mega :D
OdpowiedzUsuńByłaby świetna na święta :)
OdpowiedzUsuńno i drugie zdjęcie mówi same za siebie :D na pewno dobrze smakowało
OdpowiedzUsuńWow, bardzo apetyczna :) szkoda, że tak szybko zniknęła :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
Po prostu obłęd! Nasza może nie była identyczna ale bo z mąki orkiszowej i mieliłyśmy orzechy włoskie z dodatkiem ziemnych ale ten smak pamiętamy do dziś (piekłyśmy 3 lata temu). Koniecznie musimy ją powtórzyć bo dzięki Tobie nie da nam to spokoju :D
OdpowiedzUsuńPyszne i pachnące :>
OdpowiedzUsuńJuż się nie raz przekonałam, że najprostsze zazwyczaj jest najlepsze! Rewelacyjna rolada! :)
OdpowiedzUsuńmniaaaam.. <3 <3 pooodziel się! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam orzechowe ciacha!
Wspaniale wygląda, na pewno smakowała obłędnie :)
OdpowiedzUsuńpo prostu boska! :) tym orzechowym nadzieniem mnie kupiłaś :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna! Ja z roladą jestem na bakier, ale zjadłabym takiej <3
OdpowiedzUsuń