25.11.2015

Mięciutkie pierniczki z dodatkiem słodkiego ziemniaka






         Tym razem tajemniczym składnikiem pierniczków jest słodki ziemniak batat. Dzięki niemu pierniczki zyskują na miękkości i puszystości. Możemy je zrobić tuż przed świętami nie muszą dojrzewać od razu gotowe są do pałaszowania :D



Składniki: 
  • 1 słodki ziemniak ( 450g ) 
  • 120 g mąki gryczanej 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru pudru 
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki płynnego miodu 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 


           Ziemniaka zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku do miękkości (można to zrobić przy okazji pieczenia innego ciasta, albo mięsa) około 40 minut w 180*C.Wyjmij z foli i przestudź. Następnie obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj na papkę.
         Wszystkie składniki na ciasta wyłóż na stolnicę i zagnieć. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, powinno być sprężyste w przeciwnym razie dosyp odrobinę mąki. Ciasto rozwałkuj (ja wałkuje na pergaminie do pieczenia) na grubość 3-4 mm i wycinaj dowolne kształty. Ciasteczka ułóż na natłuszczonej foremce i piecz w 180*C około 12 minut. Po przestudzeniu można dowolnie polukrować. 






20 komentarzy:

  1. ej, zachwyca mnie Twoja produkcja pierniczków! :D Meega są! :) Dla mnie bomba ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pierniczki robię i uwielbiam, ale nie pomyślałam o dodatku batata... super pomysł - wyglądają bardzo smacznie :) I ten zapach w domu - ach! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie śliczne :) Zapisuję przepis, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie ładne! podziel się!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł, pierniczki wyglądają przepysznie :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  6. A gdyby tak zamienić mąkę pszenną na inną bez glutka? Masz jakąś propozycję? Bo właśnie szukałyśmy takiego prostego przepisu na pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możecie zostać przy samej gryczanej albo migdałowa.

      Usuń
  7. Podoba mi się ten tajemniczy składnik:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe, chyba sobie takie upiekę :-) a można dać samą mąkę pszenną - mój Junior nie za bardzo lubi smak gryczanej :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne że tak :D Smak mąki gryczanej w połączeniu z przyprawami korzennymi jest niewyczuwalny :D

      Usuń
  9. Ale urocze! Piękne, idealny kształt :D Boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, o takim sposobie nie słyszałam! :D Genialne ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ach! Te Twoje pierniczki wyglądają lepiej niż z cukierni! Od razu zjadłabym całą paczuszkę takich :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zaskoczyłaś mnie! Nigdy nie dodawałam batatów do ciasteczek. Jestem bardzo ciekawa ich smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo ciekawy dodatek w postaci batata :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...