Tym razem tajemniczym składnikiem pierniczków jest słodki ziemniak batat. Dzięki niemu pierniczki zyskują na miękkości i puszystości. Możemy je zrobić tuż przed świętami nie muszą dojrzewać od razu gotowe są do pałaszowania :D
Składniki:
- 1 słodki ziemniak ( 450g )
- 120 g mąki gryczanej
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Ziemniaka zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku do miękkości (można to zrobić przy okazji pieczenia innego ciasta, albo mięsa) około 40 minut w 180*C.Wyjmij z foli i przestudź. Następnie obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj na papkę.
Wszystkie składniki na ciasta wyłóż na stolnicę i zagnieć. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, powinno być sprężyste w przeciwnym razie dosyp odrobinę mąki. Ciasto rozwałkuj (ja wałkuje na pergaminie do pieczenia) na grubość 3-4 mm i wycinaj dowolne kształty. Ciasteczka ułóż na natłuszczonej foremce i piecz w 180*C około 12 minut. Po przestudzeniu można dowolnie polukrować.
ej, zachwyca mnie Twoja produkcja pierniczków! :D Meega są! :) Dla mnie bomba ;)
OdpowiedzUsuńpierniczki robię i uwielbiam, ale nie pomyślałam o dodatku batata... super pomysł - wyglądają bardzo smacznie :) I ten zapach w domu - ach! :)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne :) Zapisuję przepis, na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńSą idealne :D
OdpowiedzUsuńjakie ładne! podziel się!!!! :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, pierniczki wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
A gdyby tak zamienić mąkę pszenną na inną bez glutka? Masz jakąś propozycję? Bo właśnie szukałyśmy takiego prostego przepisu na pierniczki :)
OdpowiedzUsuńMożecie zostać przy samej gryczanej albo migdałowa.
UsuńPychotka;))) Na Święta w sam raz
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten tajemniczy składnik:)
OdpowiedzUsuńCudne na święta idealne :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, chyba sobie takie upiekę :-) a można dać samą mąkę pszenną - mój Junior nie za bardzo lubi smak gryczanej :-)
OdpowiedzUsuńJasne że tak :D Smak mąki gryczanej w połączeniu z przyprawami korzennymi jest niewyczuwalny :D
UsuńIdealne
OdpowiedzUsuńAle urocze! Piękne, idealny kształt :D Boskie :)
OdpowiedzUsuńWow, o takim sposobie nie słyszałam! :D Genialne ;)
OdpowiedzUsuńAch! Te Twoje pierniczki wyglądają lepiej niż z cukierni! Od razu zjadłabym całą paczuszkę takich :)
OdpowiedzUsuńZaskoczyłaś mnie! Nigdy nie dodawałam batatów do ciasteczek. Jestem bardzo ciekawa ich smaku;)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy dodatek w postaci batata :)
OdpowiedzUsuń