12.11.2015

Babeczki z kremem speculoos





         Tyle dobroci w jednej babeczce :D Delikatne i puszyste ciasto babeczki wykonane w połowie z mąki gryczanej. Mąka gryczana fantastycznie podkreśla korzenny smak ciasta, pierników, ciasteczek i innych słodkości. A krem rewelacja jak dla mnie jest to hit tego sezonu świątecznego. Wykorzystam go jeszcze na pewno w świątecznych wypiekach. Połączenie kremowego serka mascarpone z kremem speculoos jest z jednej strony banale a z drugiej po spróbowaniu kubki smakowe warują :D




Składniki suche:
  • 100 g mąki gryczanej 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 120 g cukru trzcinowego 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 
Składniki mokre:
  • 2 jajka 
  • 100 ml oleju 
  • 200 ml mleka 
 Krem:
  • 250 g serka mascarpone 
  • 3 łyżki kremu speculoos przepis TU 
  • 1 płaska łyżka cukru pudru 
  • 2 ciasteczka speculoos do dekoracji  
Z podanych składników wyszło 12 babeczek


          W jednej misce wymieszaj suche składniki a w drugiej mokre. Do suchych składników przelej mokre i wymieszaj. Przelej do foremek tak do 3/4 wysokości i upiecz do suchego patyczka około 20-23 minuty w 180*C. Przestudź.
        W misce zmiksuj serek, krem i cukier. Najlepiej przy pomocy płaskiego noża nakładaj krem na babeczki. Na koniec posyp pokruszonymi ciasteczkami.





20 komentarzy:

  1. Poproszę 1 do kawy :) Akurat teraz by się przydała :) Wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację! Mąka gryczana idealnie nadaje się do korzennych wypieków :)
    Jejku ten krem to poezja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne. Zjadłabym teraz z chęcią chociaż jedną. Podzielisz się :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam krem Speculoos, krem z jego dodatkiem musi być wyśmienity! No i babeczki wyglądają pięknie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. pierwszy raz słysze o takim kremie ! :)

    ale zaciekawiłaś mnie :)
    zapraszam w wolnej chwili do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Boże! Czy istnieje coś piękniejszego i smaczniejszego?! Daaaj jedną :D

    OdpowiedzUsuń
  7. o matulu.. aleś mi smaka narobiła.. toć to musi być cudowne połączenie smakowe.. mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podkradam jedną!!!! Albo dwie, a co tam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie bym Was wszystkich poczęstowała, ale były tak dobre że rozeszły się w jeden dzień :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacyjne! Zjadłabym wszystkie :) <3

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam! też muszę spróbować użyć mąki gryczanej w jakimś korzennym wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo fajne babeczki w świątecznym klimacie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Smaczna propozycja, na Święta jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Babeczki prezentują się wspaniale, Z chęcią spróbowałabym jak smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają naprawdę bardzo, bardzo kusząco !

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ pyszne babeczki! I to jeszcze z moim ukochanym kremem <3

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...