Przejdź do głównej zawartości

Babeczki z kremem speculoos





         Tyle dobroci w jednej babeczce :D Delikatne i puszyste ciasto babeczki wykonane w połowie z mąki gryczanej. Mąka gryczana fantastycznie podkreśla korzenny smak ciasta, pierników, ciasteczek i innych słodkości. A krem rewelacja jak dla mnie jest to hit tego sezonu świątecznego. Wykorzystam go jeszcze na pewno w świątecznych wypiekach. Połączenie kremowego serka mascarpone z kremem speculoos jest z jednej strony banale a z drugiej po spróbowaniu kubki smakowe warują :D




Składniki suche:
  • 100 g mąki gryczanej 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 120 g cukru trzcinowego 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 
Składniki mokre:
  • 2 jajka 
  • 100 ml oleju 
  • 200 ml mleka 
 Krem:
  • 250 g serka mascarpone 
  • 3 łyżki kremu speculoos przepis TU 
  • 1 płaska łyżka cukru pudru 
  • 2 ciasteczka speculoos do dekoracji  
Z podanych składników wyszło 12 babeczek


          W jednej misce wymieszaj suche składniki a w drugiej mokre. Do suchych składników przelej mokre i wymieszaj. Przelej do foremek tak do 3/4 wysokości i upiecz do suchego patyczka około 20-23 minuty w 180*C. Przestudź.
        W misce zmiksuj serek, krem i cukier. Najlepiej przy pomocy płaskiego noża nakładaj krem na babeczki. Na koniec posyp pokruszonymi ciasteczkami.





Komentarze

  1. Poproszę 1 do kawy :) Akurat teraz by się przydała :) Wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację! Mąka gryczana idealnie nadaje się do korzennych wypieków :)
    Jejku ten krem to poezja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne. Zjadłabym teraz z chęcią chociaż jedną. Podzielisz się :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam krem Speculoos, krem z jego dodatkiem musi być wyśmienity! No i babeczki wyglądają pięknie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. pierwszy raz słysze o takim kremie ! :)

    ale zaciekawiłaś mnie :)
    zapraszam w wolnej chwili do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Boże! Czy istnieje coś piękniejszego i smaczniejszego?! Daaaj jedną :D

    OdpowiedzUsuń
  7. o matulu.. aleś mi smaka narobiła.. toć to musi być cudowne połączenie smakowe.. mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podkradam jedną!!!! Albo dwie, a co tam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie bym Was wszystkich poczęstowała, ale były tak dobre że rozeszły się w jeden dzień :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacyjne! Zjadłabym wszystkie :) <3

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam! też muszę spróbować użyć mąki gryczanej w jakimś korzennym wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealne na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo fajne babeczki w świątecznym klimacie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Smaczna propozycja, na Święta jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Babeczki prezentują się wspaniale, Z chęcią spróbowałabym jak smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają naprawdę bardzo, bardzo kusząco !

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ pyszne babeczki! I to jeszcze z moim ukochanym kremem <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz