04.11.2015

Krem speculoos





         Lubicie korzenne i kruche ciasteczka? Jeśli tak to na pewno rozkochacie się w kremie speculoos. Jest to krem przygotowany ze zmielonych herbatników z dodatkiem śmietanki, białej czekolady i przypraw korzennych. Jeśli się powstrzymacie i nie zjecie wszystkiego na raz od razu ze słoiczka to napiszę że krem można wykorzystać jako dodatek do rożnych słodkości  np. makowca, sernika, można nadziać nim kruche babeczki, do placków, ciasteczek itp. Możliwości jest wiele ale w moim przypadku zawsze kończy się wyjadaniem :D



Składniki: 
  • 180 g korzennych herbatników speculoos 
  • 70 g białej czekolady 
  • 150 ml kremówki 
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 2 łyżki oleju kokosowego, kukurydzianego albo zwykły 


        Ciastka zmiel na proszek. Do garnuszka wlej śmietanę, dodaj połamaną czekoladę i włóż pozostałe składniki. Cały czas mieszając podgrzewaj aż czekolada się rozpuści. Do pokruszonych ciastek wlej śmietankową mieszankę i porządnie wymieszaj. Przełóż do słoiczka i możesz zacząć łasuchowanie :D





źródło 

19 komentarzy:

  1. Kiedyś próbowałam tego kremu w Holandii i bardzo mi smakował :) Teraz spróbuję z Twojego przepisu :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  2. o maj gat!
    wydaje mi się, że u mnie to nawet nie skończyłoby się na przelaniu do słoiczka - wyżarłabym z gara :)

    PIĘKNE!

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędny. Chcę taki i to już :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam go tylko ze słyszenia - ciekawa jestem, jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie znałam takiego przepisu, bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie jadłam takiego kremu, nawet nie wiedziałam, że z herbatników można robić jakiś krem :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Umieramy..................
    Te ciastka wręcz kochamy! Wszystkie smaki korzenne są nam szczególnie bliskie podobnie jak cynamon :) Te ciasteczka kupujemy co roku ale nigdy nie robiłyśmy z nich takiego kremu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam go w tamtym roku i był pyszny, Twój wygląda cudnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. zawsze chciałam zrobić ten krem :D

    OdpowiedzUsuń
  10. kooocham te ciastka.. i do tej pory kupowałam sklepowe! a tu taka niespodzianka! <3
    omnomn.. idealne trafiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale ładnie to przedstawilas, śliczne fotki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zaczyna się już na nie sezon <3 Chyba w tym roku zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowny krem! Pożarłabym cały słoiczek na raz:P

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale piękne zdjęcia, taki świąteczny klimat się zrobił :) Kremu nie próbowałam, ale słyszałam o nim wiele i w tym roku planuję go w końcu przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. krem idealny na tę porę roku :) fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  16. nigdy nie jadłam takiego kremu, wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak długo można przechowywać ten krem? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...