19.11.2015

Dojrzewające toruńskie pierniki





          Święta się zbliżają najwyższa pora pomyśleć o pierniczkach. W tym roku polecam Wam przepis na dojrzewające toruńskie pierniczki. Przepis i wykonanie bardzo łatwe, i szybkie. Jedynie musimy odstawić ciasto do lodówki na 3 dni. Pierniczki są bardzo mięciutkie, bardzo korzenne i jak to w każdych tego typu wypiekach im dłużej poleżą tym są lepsze. Polecam jeszcze polukrować pierniczki albo dowolnie ozdobić.



Składniki: 
  • 300 g mąki pełnoziarnistej + do podsypania
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1 jajko 
  • 200 g płynnego miodu (u mnie wielkokwiatowy)  
  • 50 g masła temp. pokojowa 
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli 

       Wszystkie składniki na pierniczki wyłóż na stolnicę i zagnieć. Ciasto może się kleić. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i włóż na 3 dni do lodówki.
       Stolnicę oprósz mąką, wyłóż ciasto i zagnieć jeszcze raz (ciasto jest twarde i mało elastyczne, dopiero pod wpływem zagniatania i ciepła rąk zrobi się miękkie i elastyczne). Jeśli ciasto bardzo mocno się klei możesz dosypać trochę mąki. Ciasto rozwałkuj (ja zawsze wałkuje na pergaminie) na grubość około 0,5 cm wytnij dowolny kształt i ułóż na foremce wyłożonej pergaminem. Piecz około 12-13 minut w 180*C.




Przepis pochodzi z gazety "Pani domu"

18 komentarzy:

  1. Wspaniałe. Bardzo lubię zapach pieczonych pierników :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, jak ja uwielbiam wszelkiego rodzaju pierniki<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe!
    Dziękuję Olu za przepis, na pewno je upiekę.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. superowe pierniczki! takich jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszny i klasyczny smak! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie fajne pierniczki, akurat zbieram przepisy na Swieta, jeszcze nie wiem co zrobie, te sa fajne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczne, piękne zdjęcia :) ja dopiero zaczynam się zastanawiać nad świątecznymi przepisami :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  8. Są piękne i takie idealne :D Pierniki kochamy tak samo mocno jak ciastka korzenne ale najbardziej lubimy pierniki z nadzieniem w postaci powideł :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie robiłam jeszcze nigdy dojrzewających pierników, wyglądają rewelacyjnie! :) Powiedziałabym, że idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę zrobić, bo nigdy nie robiłam. A ciekawa jestem czym się różnią :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pora się zabrać za jakieś pierniczki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie piękne, jakie kształtne, jakie rumiane :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moje już też sobie dojrzewają... tylko dziwne że codziennie ich jest coraz mniej hm... ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Do dziś wspominam smak pierników z Torunia, może te będę je przypominać, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  15. W zeszłym roku robiłam podobne..... są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...