Na świątecznym stole nie może zabraknąć pierogów. W tym roku zdecydowałam się na pierogi z kurkami. Bardzo lubię te grzyby i zawsze jakaś paczuszka w zamrażarce jest schowana. Nadzienie jest pyszne o lekkim posmaku rozmarynu i pietruszki. Do tych pierogów postanowiłam przetestować nowy przepis na ciasto. Jest to ciasto, do którego dodajemy puree ziemniaczane. Ciasto wyszło świetnie, bardzo plastyczne i w bardzo łaty sposób można je przygotować. W smaku bardzo dobre jak dla mnie ziemniaki nie były wyczuwalne bardzo podobne do tradycyjnego ciasta na pierogi. Polecam pierogi z kurkami można je przygotować już teraz, zamrozić a w święta tylko włożyć do wrzątku i zagrzać.
Składniki na około 30 sztuk:
Ciasto:
- 500 g mączystych ziemniaków np. bryza
- 2-2,5 szklanki mąki luksusowej albo poznańskiej
- 2 jajka
Farsz:
- 250 g mrożonych kurek
- 2 średnie cebule
- 1 łyżeczka drobno pokrojonej pietruszki
- 1/4 łyżeczki rozmarynu
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Farsz: Grzyby należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody. Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę, dodaj grzyby i chwilę smaż. Dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Na sam koniec dodaj pietruszkę. Farsz przełóż do malaksera, blendera albo innego urządzenia z nożami i pulsacyjne rozdrobni. Mają być widoczne małe kawałki, ale żeby to nie była papka. Jeśli nie masz żadnego robota to drobniutko posiekaj nożem. Odstaw do przestudzenia.
Ciasto: Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu zgnieć je na gładkie, bez grudkowe puree. Odstaw do przestudzenia. Na stolnicę wysyp dwie szklanki mąki (320g) dodaj ziemniaki dwa jajka i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto będzie mocno przyklejać się do rąk to podsyp jeszcze mąkę. Ciasto podziel na dwie porcje. Blat posyp mąką i rozwałkuj cienko porcję ciasta. Wycinaj koła na środku nałóż farsz i zlep. Ja, korzystałam z takiego plastikowego przyrządu do wycinania i zlepiania pierogów :D. Do dużego garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia dodaj łyżkę soli i powrzucaj pierogi (nie wszystkie naraz tylko tak podziel na 3 razy). Po wypłynięciu pierogów gotuj je 3-5 minut.
* Jak ktoś lubi to po ugotowaniu pierogi można podsmażyć.
Przepis na ciasto pochodzi z tej strony
Jaki cudny pomysł na pierogi z kurkami <3 Zjadłabym!
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł! Sprzedam pomysł mojemu dostawcy pierogów, czyli mojej mamie :)
OdpowiedzUsuńz kurkami jeszcze niegdy nie jadłam :) a wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńMuszą być przepyszne, to na pewno!:)
OdpowiedzUsuńKochana bardzo ciekawe pierożki :-)
OdpowiedzUsuńPierogi z kurkami? U'lala jaki luksus :D
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałem! :D
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę taki przepis na ciasto. W sumie pomysł jest całkiem ciekawy;) A nadzienie pierwsza klasa;)
OdpowiedzUsuńNie znam takiego ciasta na pierogi, ale je przetestuję na pewno. Pierogi mega apetyczne, z kurkami muszą smakować świetnie! :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam z kurkami pierogów. Ale te Twoje są tak kuszące i ta koronka wokół nich... umm, aż chciałoby się zjeść :)
OdpowiedzUsuńDla mnie ciasto z ziemniakami to nowość :) Pierogi wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
Nie jadłam takiego farszu,pyszności:)
OdpowiedzUsuńTakich pierogów jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam grzybowe pierogi.
Uwielbiam pierogi, pysznie! :D
OdpowiedzUsuń