Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z kurkami






        Na świątecznym stole nie może zabraknąć pierogów. W tym roku zdecydowałam się na pierogi z kurkami. Bardzo lubię te grzyby i zawsze jakaś paczuszka w zamrażarce jest schowana. Nadzienie jest pyszne o lekkim posmaku rozmarynu i pietruszki. Do tych pierogów postanowiłam przetestować nowy przepis na ciasto. Jest to ciasto, do którego dodajemy puree ziemniaczane. Ciasto wyszło świetnie, bardzo plastyczne i w bardzo łaty sposób można je przygotować. W smaku bardzo dobre jak dla mnie ziemniaki nie były wyczuwalne bardzo podobne do tradycyjnego ciasta na pierogi. Polecam pierogi z kurkami można je przygotować już teraz, zamrozić a w święta tylko włożyć do wrzątku i zagrzać.



Składniki na około 30 sztuk:

Ciasto:
  • 500 g mączystych ziemniaków np. bryza 
  • 2-2,5 szklanki mąki luksusowej albo poznańskiej 
  • 2 jajka 

Farsz:
  • 250 g mrożonych kurek 
  • 2 średnie cebule 
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonej pietruszki 
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu 
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia 

          Farsz: Grzyby należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody. Na patelni podsmaż drobno pokrojoną  cebulę, dodaj grzyby i chwilę smaż. Dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Na sam koniec dodaj pietruszkę. Farsz przełóż do malaksera, blendera albo innego urządzenia z nożami i pulsacyjne rozdrobni. Mają być widoczne małe kawałki, ale żeby to nie była papka. Jeśli nie masz żadnego robota to drobniutko posiekaj nożem. Odstaw do przestudzenia.
         Ciasto: Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu zgnieć je na gładkie, bez grudkowe puree. Odstaw do przestudzenia. Na stolnicę wysyp dwie szklanki mąki (320g) dodaj ziemniaki dwa jajka i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto będzie mocno przyklejać się do rąk to podsyp jeszcze mąkę. Ciasto podziel na dwie porcje. Blat posyp mąką i rozwałkuj cienko porcję ciasta. Wycinaj koła na środku nałóż farsz i zlep. Ja, korzystałam z takiego plastikowego przyrządu do wycinania i zlepiania pierogów :D. Do dużego garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia dodaj  łyżkę soli i powrzucaj pierogi (nie wszystkie naraz tylko tak podziel na 3 razy). Po wypłynięciu pierogów gotuj je 3-5 minut.

* Jak ktoś lubi to po ugotowaniu pierogi można podsmażyć. 





Przepis na ciasto pochodzi z tej strony


Komentarze

  1. Jaki cudny pomysł na pierogi z kurkami <3 Zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pomysł! Sprzedam pomysł mojemu dostawcy pierogów, czyli mojej mamie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z kurkami jeszcze niegdy nie jadłam :) a wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą być przepyszne, to na pewno!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana bardzo ciekawe pierożki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierogi z kurkami? U'lala jaki luksus :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierwszy raz widzę taki przepis na ciasto. W sumie pomysł jest całkiem ciekawy;) A nadzienie pierwsza klasa;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie znam takiego ciasta na pierogi, ale je przetestuję na pewno. Pierogi mega apetyczne, z kurkami muszą smakować świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie robiłam z kurkami pierogów. Ale te Twoje są tak kuszące i ta koronka wokół nich... umm, aż chciałoby się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla mnie ciasto z ziemniakami to nowość :) Pierogi wyglądają świetnie :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie jadłam takiego farszu,pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takich pierogów jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie!
    Uwielbiam grzybowe pierogi.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam pierogi, pysznie! :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz