26.11.2015

Pierogi z kurkami






        Na świątecznym stole nie może zabraknąć pierogów. W tym roku zdecydowałam się na pierogi z kurkami. Bardzo lubię te grzyby i zawsze jakaś paczuszka w zamrażarce jest schowana. Nadzienie jest pyszne o lekkim posmaku rozmarynu i pietruszki. Do tych pierogów postanowiłam przetestować nowy przepis na ciasto. Jest to ciasto, do którego dodajemy puree ziemniaczane. Ciasto wyszło świetnie, bardzo plastyczne i w bardzo łaty sposób można je przygotować. W smaku bardzo dobre jak dla mnie ziemniaki nie były wyczuwalne bardzo podobne do tradycyjnego ciasta na pierogi. Polecam pierogi z kurkami można je przygotować już teraz, zamrozić a w święta tylko włożyć do wrzątku i zagrzać.



Składniki na około 30 sztuk:

Ciasto:
  • 500 g mączystych ziemniaków np. bryza 
  • 2-2,5 szklanki mąki luksusowej albo poznańskiej 
  • 2 jajka 

Farsz:
  • 250 g mrożonych kurek 
  • 2 średnie cebule 
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonej pietruszki 
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu 
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia 

          Farsz: Grzyby należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody. Na patelni podsmaż drobno pokrojoną  cebulę, dodaj grzyby i chwilę smaż. Dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Na sam koniec dodaj pietruszkę. Farsz przełóż do malaksera, blendera albo innego urządzenia z nożami i pulsacyjne rozdrobni. Mają być widoczne małe kawałki, ale żeby to nie była papka. Jeśli nie masz żadnego robota to drobniutko posiekaj nożem. Odstaw do przestudzenia.
         Ciasto: Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu zgnieć je na gładkie, bez grudkowe puree. Odstaw do przestudzenia. Na stolnicę wysyp dwie szklanki mąki (320g) dodaj ziemniaki dwa jajka i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto będzie mocno przyklejać się do rąk to podsyp jeszcze mąkę. Ciasto podziel na dwie porcje. Blat posyp mąką i rozwałkuj cienko porcję ciasta. Wycinaj koła na środku nałóż farsz i zlep. Ja, korzystałam z takiego plastikowego przyrządu do wycinania i zlepiania pierogów :D. Do dużego garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia dodaj  łyżkę soli i powrzucaj pierogi (nie wszystkie naraz tylko tak podziel na 3 razy). Po wypłynięciu pierogów gotuj je 3-5 minut.

* Jak ktoś lubi to po ugotowaniu pierogi można podsmażyć. 





Przepis na ciasto pochodzi z tej strony


15 komentarzy:

  1. Jaki cudny pomysł na pierogi z kurkami <3 Zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pomysł! Sprzedam pomysł mojemu dostawcy pierogów, czyli mojej mamie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z kurkami jeszcze niegdy nie jadłam :) a wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą być przepyszne, to na pewno!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana bardzo ciekawe pierożki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierogi z kurkami? U'lala jaki luksus :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierwszy raz widzę taki przepis na ciasto. W sumie pomysł jest całkiem ciekawy;) A nadzienie pierwsza klasa;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie znam takiego ciasta na pierogi, ale je przetestuję na pewno. Pierogi mega apetyczne, z kurkami muszą smakować świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie robiłam z kurkami pierogów. Ale te Twoje są tak kuszące i ta koronka wokół nich... umm, aż chciałoby się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla mnie ciasto z ziemniakami to nowość :) Pierogi wyglądają świetnie :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie jadłam takiego farszu,pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takich pierogów jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie!
    Uwielbiam grzybowe pierogi.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam pierogi, pysznie! :D

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...