Przejdź do głównej zawartości

Sernik "Wiśniowa Fantazja"







          Kupiłam wiśnie u bardzo miłego Pana na targowisku i chciałam ugotować z nich kompot. A że kobieta zmienną jest powstał sernik :D I tak sobie myślę że dobrze zrobiłam, oj tak. To nic że będę musiała trochę więcej czasu spędzić na siłowni naprawdę warto było. Sernik jest pyszny, delikatny i rozpływa się w ustach. Te wszystkie warstwy cudownie się ze sobą łączą i tworzą wspaniałą, spójną w smaku całość. Koniecznie do wypróbowania w sezonie wiśniowym :D




Składniki: 

Spód:
  • 150 g mąki krupczatki 
  • 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 żółtko 
Masa serowa:
  • 500 g wydrylowanych wiśni
  • 140 g cukru do wiśni
  • 1 kg sera z wiaderka 
  • 3 jajka 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 125 ml oleju 
  • 70 g mąki ziemniaczanej 
  • 80 g cukru do ciasta  
  • skórka z jednej cytryny 
Dodatkowo:
  • 300 g wydrylowanych wiśni 
  • 40 g cukru 
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • jeśli sernik ma dłużej postać to żelatyna do śmietany 3 łyżeczki albo inny zagęstnik 


Tortownica 24-26 cm wyłożona pergaminem



         Spód: Wszystkie składniki spodu zagnieć i wyłóż nim dno tortownicy.
Masa serowa: Wiśnie włóż do garnka zasyp cukrem i duś na średnim ogniu około 15 minut. Następnie zmiksuj i przestudź. Wszystkie składniki masy serowej wraz z wiśniami włóż do miksera i zmiksuj do połączenia się składników około 2-3 minuty. Nadzienie wylej na spód i włóż do piekarnika nagrzanego do 160*C i piecz (dolna grzałka i termoobieg) około 60-70 minut. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdź czy środek sernika nie jest płynny, musi być sprężysty. Zostaw uchylone drzwiczki i studź przez kilka godzin.
         Frużelina: Wiśnie włóż do garnka, zasyp cukrem i duś na średnim ogniu około 15 minut. Następnie dodaj mąkę i porządnie wymieszaj. Gdyby frużelina była zbyt galaretowata dolej odrobinę wody i wymieszaj. Konsystencja powinna być lekko lejąca.
Na sernik wykładamy ubitą na sztywno śmietanę a na koniec polewamy wiśniową frużeliną.







Komentarze

  1. Oj jak on pysznie wygląda. Zjadłabym duży kawałek :-) miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że to 100 razy lepsza opcja niż kompot! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też tak było - miał być kompot z czereśni a jest ciasto (akurat dziś na blogu) :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności!
    I decyzja o serniku jak najbardziej słuszna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ma kolor i jeszcze ten sos spływający...
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Słusznie zmieniłaś decyzję, bo sernik wygląda przepięknie. Pewnie równie smakuje ;)
    I podoba mi się Twoja podstawka na tort, jeszcze nie widziałam drewnianej :) Też chcę taką! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, też muszę zacząć sezon wiśniowy:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja również wybrałabym sernik;)
    Twój prezentuje się prześlicznie i z chęcią bym go zjadła!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. I ta spływająca frużelina... wielbię!

    OdpowiedzUsuń
  10. Sernik pychota! A na kompot przyjdzie jeszcze czas :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękny kolor! Teraz w końcu wiemy co nada sernikowi pięknego różu bo jak się okazało burak to zły pomysł xD

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczny sernik! Piękny ma kolor, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ trafiłaś w mój gust, uwielbiam serniki, a w połączeniu z wiśniami - obłęd!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow, mniam! Chciałabym kawałek i to od zaraz! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pięknie, kolor ma naprawdę cudowny :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz