04.07.2015

Fale Dunaju z porzeczkami i serkiem mascarpone






       Pyszna klasyka w nowym wydaniu :D Połączenie dwóch ciast jasnego i czekoladowego z dużą ilością owoców. W klasycznych falach dunaju znajdziecie przeważnie wiśnie a ja tym razem postawiłam na kwaskowate, czerwone porzeczki. Świetnie się sprawdziły i zrównoważyły słodki smak ciasta i kremu. Ciasto jest bardzo lekkie i przyjemne w smaku w sam raz na letnie przyjęcie. 




Składniki: 
  • 125 g masła temp. pokojowa 
  • 200 g cukru pudru 
  • 3 jajka 
  • 3 łyżki mleka 
  • 200 g mąki 
  • 1 łyżeczka sody 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki kakao 
  • 200 g czerwonej porzeczki 
Krem:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 100 g białej czekolady 


Tortownica 21 cm, pergaminem wykładamy tylko dno



        W misce wymieszaj mąkę, sodę i sól. Ucieraj masło z cukrem  około 5 minut. Następnie dodaj 1 żółtko i 1 łyżkę mleka porządnie wymieszaj . I tak jeszcze dwa razy. Gdy masa będzie już gotowa wsyp mąkę, wymieszaj a na koniec dodaj białka ubite na sztywno (mieszamy delikatnie!). Połowę ciasta wyłóż na blaszkę a do drugiej dodaj dwie łyżeczki kakao. Wymieszaj i wyłóż na jasne ciasto. Na wierzchu ułóż porzeczki, delikatnie dociśnij i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz do suchego patyczka około 40-50 minut.
      Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj serek i czekoladę startą na małych oczkach. Wymieszaj i  wyłóż na wierzch ciasta. 





20 komentarzy:

  1. Cuuudo! Własnie na takie ciasto mam teraz ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. I ta kremowa chmurka na wierzchu<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Olu, a moja mam zawsze piekła fale dunaju bez owoców! Koniecznie muszę spróbować Twojej wersji, jeszcze nie wiem czy z porzeczkami czy wiśniami :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Z porzeczkami jeszcze Fali Dunaju nie jadłam, jedynie z jabłkami albo czereśniami ;) Muszę spróbować Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie w takiej wersji jeszcze nie widziałyśmy tego ciacha.
    Wygląda apetycznie no i na 100% tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O jaaa, ale pyszne musi być to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny.... A ile ma kalorii?... ;-) no to poproszę kawałek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, z chęcią wypróbuję;)) A patera do ciasta cudna! Też chcę taką :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio jadłam to ciasto i zastanawiałam się, jak się nazywa...
    Pychotka i to niezbyt skomplikowana

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach! Zjadłabym kawałek takiego ciacha :) Bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie fajne ciasto :) Mniam! Chciałabym kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  12. Sto lat już nie jadłem tego ciasta. Jeszcze 10 lat temu było bardzo popularne w moim domu, a teraz poszło w odstawkę. Jednak patrząc na Twoje dzieło, myślę że warto powrócić do tego pyszniastego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda obłędnie i podoba mi się pomysł z porzeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ulubione ciasto mojego taty :) Super, że z porzeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Niestety nie potwierdzam zalet tego ciasta. Samo ciasto jest twarde i ciężkie a nie lekkie a biala masa bardzo tłusta, ciężka i niezbyt smaczna, ma nieprzyjemna konsystencję. A lubię treściwe i słodkie ciasta.. Moze należałoby dopracować przepis bo w tej wersji wstydziłabym sie podac gościom to ciasto. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fale dunaju to klasyka wśród polskich ciast. Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie i nic tu nie będę zmieniać! To samo tyczy się kremu. Każdy ma swoje preferencje i upodobania. Ciasto ucierane ma swoje kaprysy i nie każdy jest wstanie im podołać :D Pozdrawiam.

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...