11.07.2015

Frużelina wiśniowa






         Frużelina jest fantastycznym dodatkiem do ciast, deserów, lodów, gofrów, kaszki manny, jaglanej, kluseczek, placków, bezy i do czego jeszcze tam byśmy chcieli. 



Składniki: 
  • 500 g wiśni 
  • 140 g cukru trzcinowego 
  • 15 g maki ziemniaczanej 
  • 2-3 małe słoiczki 


       Wiśnie przekrój na pół i wyjmij pestki. Włóż do garnka, zasyp cukrem i podgrzewaj na średnim ogniu. Wiśnie puszczą sporo soku niech się w nim trochę pogotują około 10 minut. Następnie wsyp mąkę i porządnie wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze z 3 minuty (masa musi delikatnie pyrkać). Konsystencja powinna przypominać kisiel. Nie może być zbyt galaretowata ani zbyt lejąca. Jeszcze gorącą frużelinę powkładaj do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do górny dnem do całkowitego wystudzenia.







13 komentarzy:

  1. Wooow, myślisz, że z czereśni można taką zrobić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Tylko nie wiem czy są tak soczyste jak wiśnie i trzeba by było dolać odrobinę wody :D Chętnie bym spróbowała frużeliny z czereśni :D

      Usuń
  2. Mmm pyszna :) Najlepsza do gofrów nad morzem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię taką :) bardzo lubię wiśnie, więc chętnie zatrzymam ich smak na dłużej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę zrobić. Ciekawe, czy da się zrobić z porzeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że nic nie kojarzy mi się z wakacjami bardziej, niż właśnie frużelina. Oczywiście na goferku... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Frużeliny robię często do deserków, w zimie rozmrażam owoce i robię, ale nigdy nie wpadłam na to żeby sobie zapas zrobić do słoiczków :) Bezmyślna ja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochamy wszelkiego rodzaju frużeliny :D Uwielbiamy jogurty, serki, naleśniki czy lody przełamywać kwaskowatymi konfiturami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam i robię co roku w słoiczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. I wiśniowa i jagodowa wspaniała.Ja robiłam kiedyś z dodatkiem żelatyny ale to chyba nie był dobry pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  10. To prawda, do ciast jest niezastąpiona. U mnie najczęściej robiona z czereśni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł na wykorzystanie wiśnie, mam nadzieję, że znajdę jeszcze u siebie trochę wiśni, bo chętnie bym zrobiła to cudo :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...