11.07.2015

Frużelina jagodowa






          Frużelina jest fantastycznym dodatkiem do ciast, deserów, lodów, gofrów, kaszki manny, jaglanej, kluseczek, placków, bezy i do czego jeszcze tam byśmy chcieli.




Składniki: 
  • 500 g jagód 
  • 150 ml wody 
  • 140 g cukru trzcinowego 
  • 25 g mąki ziemniaczanej 
  • kilka kropli soku z cytryny 
  • 3-4 małe słoiczki 


      Wsyp jagody do garnka, zalej wodą, dodaj cukier i podgrzewaj do chwili, aż woda zacznie się gotować, zmniejsz ogień i podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty. Wsyp mąkę, porządnie wymieszaj i dosmacz sokiem z cytryny. Konsystencja frużeliny powinna przypominać kisiel. Nie może być zbyt mocna galaretowata ani zbyt mocno lejąca. W razie czego zawsze można dosypać jeszcze odrobinę mąki. Frużelinę przelej do słoiczków, zakręć i ustaw do góry dnem do całkowitego wystudzenia.







5 komentarzy:

  1. Już wyobrażam sobie aksamitny sernik oblany taką frużeliną *o*

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam frużeliny, taka jagoda jak wprost dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już sama nie wiem, czy wolę jagodową, czy wiśniową? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas zawsze jagody zostają pochłonięte zbyt szybko aby zrobić z nich jakieś zaprawy xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Mogłabym ją zjeść nawet bez ciasta<3 Po co ciasto? Są jagody!; D

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...