14.07.2015

Dżem z pieczonych owoców




        Oj lubię takie pyszności otwierać jak jest już zimno, chłodno i ponuro. Wspomnienie lata, owoce zamknięte w słoiczku z przyprawami korzennymi i miodem. Dżem robi się bardzo szybko i łatwo. Nie trzeba przy nim stać, mieszać i uważać żeby się nie przypaliło. Wystarczy wszystko włożyć do foremki i upiec :D A zapach podczas pieczenia obłędny :D



Składniki na 3 średnie słoiczki 
  • 1 kg brzoskwiń 
  • 500 g wydrylowanych wiśni (mogą być maliny)
  • 2-3 jabłka (około 650g) 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 2 łyżki płynnego miodu (np. wielokwiatowy, lipa)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • jeśli lubisz bardzo gęste dżemy to 2 łyżeczki agaru 
  • ew. cukier do smaku 

   
            Brzoskwinie sparz wrzątkiem, obierz skórkę i pozbądź się pestki. Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój podobnie jak brzoskwinie. Wszystkie owoce włóż do dużej foremki, posyp cukrem waniliowym, polej miodem i posyp przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut. W trakcie pieczenia 2 albo 3 razy przemieszaj wszystko. Owoce przełóż do garnka i zblenduj. Według własnych gustów i smaków dodaj cukier albo nie. Jeśli lubisz bardzo gęste dżemy dodaj agar, pektynę albo jeśli używasz to cukier żelujący. Dżem przełóż do wyparzonych, gorących słoików, dokładnie zakręć i postaw do góry dnem (ja, jeszcze zawijam w ręcznik- sposób babci)






18 komentarzy:

  1. Brzmi super! Nigdy nie jadłam takiego dżemu, ale sądzę, że musi być bardzo aromatyczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno taki mix musi być smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalny, musi wybornie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja poproszę jeden słoiczek tej pyszności, super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, świetny pomysł aby upiec dżem w piekarniku :) Muszę kiedyś też taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego dżemu jeszcze nie jadłam. Tak przygotowany musi być przepyszny! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Same pyszności w środku!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały pomysł :) Takich dżemów jeszcze nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pieczonego dżemu jeszcze nie robiłyśmy ale powidła i owszem :P
    Zapach podczas pieczenia... musi być cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo pomysłowe... wypróbuję .... ;-) i moje uwielbiane owoce

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny sposób na pyszny dżem. Doskonały. Zapisuję. Właśnie jest pora na dżemy więc chętnie zrobię taki inny a już czuję, że będzie smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjny pomysł! Takiego dżemu w życiu nie próbowałam, ale myślę, że musi mieć genialny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pycha!
    Piekę śliwki węgierki bez cukru.
    Ale latem też lubię zjeść świeżą konfiturę.

    OdpowiedzUsuń
  14. Super pomysł, coś nowego dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Hej, Twój blog został przeze mnie nominowany do Liebster Blog Award. Jeśli chcesz dołączyć do zabawy zapraszam na mojego bloga – Kora Cynamonu po więcej informacji :)
    http://koracynamonu.blogspot.com/2015/07/liebster-blog-award.html
    Pozdrawiam
    Kora Cynamonu

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy nie słyszałam o dżemie z pieczonych owoców, brzmi świetnie!;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszny dżem, ciekawa jestem jaka jest różnica z tymi pieczonymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...