Przejdź do głównej zawartości

Frużelina wiśniowa






         Frużelina jest fantastycznym dodatkiem do ciast, deserów, lodów, gofrów, kaszki manny, jaglanej, kluseczek, placków, bezy i do czego jeszcze tam byśmy chcieli. 



Składniki: 
  • 500 g wiśni 
  • 140 g cukru trzcinowego 
  • 15 g maki ziemniaczanej 
  • 2-3 małe słoiczki 


       Wiśnie przekrój na pół i wyjmij pestki. Włóż do garnka, zasyp cukrem i podgrzewaj na średnim ogniu. Wiśnie puszczą sporo soku niech się w nim trochę pogotują około 10 minut. Następnie wsyp mąkę i porządnie wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze z 3 minuty (masa musi delikatnie pyrkać). Konsystencja powinna przypominać kisiel. Nie może być zbyt galaretowata ani zbyt lejąca. Jeszcze gorącą frużelinę powkładaj do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do górny dnem do całkowitego wystudzenia.







Komentarze

  1. Wooow, myślisz, że z czereśni można taką zrobić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Tylko nie wiem czy są tak soczyste jak wiśnie i trzeba by było dolać odrobinę wody :D Chętnie bym spróbowała frużeliny z czereśni :D

      Usuń
  2. Mmm pyszna :) Najlepsza do gofrów nad morzem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię taką :) bardzo lubię wiśnie, więc chętnie zatrzymam ich smak na dłużej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę zrobić. Ciekawe, czy da się zrobić z porzeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że nic nie kojarzy mi się z wakacjami bardziej, niż właśnie frużelina. Oczywiście na goferku... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Frużeliny robię często do deserków, w zimie rozmrażam owoce i robię, ale nigdy nie wpadłam na to żeby sobie zapas zrobić do słoiczków :) Bezmyślna ja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochamy wszelkiego rodzaju frużeliny :D Uwielbiamy jogurty, serki, naleśniki czy lody przełamywać kwaskowatymi konfiturami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam i robię co roku w słoiczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. I wiśniowa i jagodowa wspaniała.Ja robiłam kiedyś z dodatkiem żelatyny ale to chyba nie był dobry pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  10. To prawda, do ciast jest niezastąpiona. U mnie najczęściej robiona z czereśni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł na wykorzystanie wiśnie, mam nadzieję, że znajdę jeszcze u siebie trochę wiśni, bo chętnie bym zrobiła to cudo :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz