08.05.2015

Szparagi zapiekane z szynką parmeńską





       Szparagi zapiekane z szynką są świetną przystawką/przekąską którą można przygotować w bardzo krótkim czasie. Zielonych szparagów na obieramy wystarczy obciąć twarde końce. Tak przygotowane szparagi są chrupiące, lekko słone i mają delikatny zapach szynki.



Składniki:
  • zielone szparagi (najlepsze są cienkie albo średnie) 
  • szynka np. parmeńska, prosciutto, savoyer
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki tartej bułki 
  • 1/2 łyżeczki drobno pokrojonej pietruszki 
  • 1/2 łyżki startego parmezanu

       Szparagów tyle ile masz plasterków szynki. Najlepsze są szparagi cienkie jeśli zdecydujesz się na te o większej średnicy (grube) należy je wcześniej ugotować al`dente. Odkrój twarde końce. 
Każdego szparaga zawiń w szynkę pozostawiając na łodydze margines (żeby można było chwycić dłonią). Łepek szparaga pozostaw nie zawinięty. Rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i pietruszkę chwilę podsmaż. Posyp bułką szparagi a na koniec parmezanem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200*C na 10 minut.





14 komentarzy:

  1. Mmm pyszne połączenie :) Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szparagi, a w tej wersji pokocham je chyba jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich szparagów jeszcze nie jadłyśmy. W ogóle nie wiemy jak smakuje szynka parmeńska :P
    Ale nabrałyśmy ochotę na krem ze szparagów :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj właśnie wahałam się czy nie kupić szparag, ale jakoś w końcu sie nie zdecydowałąm. Szkoda, bo przepis już widzę i to nie byle jaki. musiały być super- pyszne. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szparagi jadłam zaledwie kilka razy, ale bardzo mi posmakowały. Pewnie w tym roku zjem ich o wiele więcej;)

    OdpowiedzUsuń
  6. To coś dla mnie. Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubi ę szparagi w takiej wersji. Właśnie z szynką parmeńską, bo mieszają się smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To jedna z moich ulubionych propozycji na szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię szparagi przygotowane w ten sposób. W szynce parmeńskiej nie robiłam jeszcze, zawsze robię w boczku. Muszę spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. w takiej wersji jeszcze nie jadłam, wyglądają super! musiały być pyszne! moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie szparagi smakują rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. najpyszniejsze połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealny czas na taki przepis, mam nadzieje że uda mi się wykorzystać w tym sezonie ;)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...