Przejdź do głównej zawartości

Koktajl owocowy z nutką mięty






        Z wczorajszego koktajlu (przepis TU) został mi ananas, który zmotywował mnie do zrobienia kolejnego. Dzisiaj jest wersja z mrożonymi truskawkami, kiwi i miętą, która sprawia że koktajl zrobił się bardzo orzeźwiający. 
Do koktajli z mrożonymi owocami nie dodajemy już kostek lodu, są zbędne bo koktajl jest już wystarczająco zimny. Gdybym nie dodała soku powstał by sorbet :D 



Składniki: 
  • 1 banan 
  • 100 g mrożonych truskawek 
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 100 ml świeżego soku pomarańczowego 
  • 1 kiwi 
  • 10-20 listków mięty 

Banana, kiwi i ananasa pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj.




Komentarze

  1. Same pyszności u Ciebie :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowity napój, pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama posadziła niedawno miętę na ogrodzie i mogę się cieszyć jej smakiem, jak tylko przyjeżdżam do domu. Także na pewno taki koktajl zrobię. Ostatnio chodzą za mną wszelakie koktajle :) Pozdrowieńka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś nie lubiłyśmy mięty w koktajlach ale już zmieniłyśmy zdanie :) Świetnie odświeża i podkreśla smak koktajli :D Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nuta mięty w koktajlu to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje smaki, koktajl jak marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny kolorek, uwielbiam takie koktajle :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, mniam. Istna bomba witaminowa.

    OdpowiedzUsuń
  9. Z samych pysznych składników :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie koktajle ! Staram się pić codziennie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz