26.05.2015

Ciasto 2 w 1




       Przepyszne, takie proste a takie dobre! Lekki, delikatny, rozpuszczający się w buzi murzynek. Którego nie trzeba ucierać wystarczy zmiksować wszystkie składniki w 1 minutę. A rolada oprócz ciekawego wyglądu dodaje wilgoci i sprawia że ciasto jest jeszcze wilgotniejsze i jeszcze bardziej pyszniejsze.



Składniki:

Rolada:
  • 3 jajka 
  • 5 łyżek cukru 
  • 1 łyżka oleju 
  • 4,5 łyżki mąki (tortowa, krupczatka)
  • 1/2 łyżeczki sody 
 Foremka 39x35 cm natłuszczona i wyłożona pergaminem

Ciasto czekoladowe:
  • 3 jajka 
  • 125 ml oleju 
  • 280 g mąki 
  • 140 g cukru trzcinowego 
  • 250 ml mleka 
  • 20 g kakao 
  • 110 g dżemu (dowolny) 
  • 2 łyżeczki sody 
 Dodatkowo 250g dżemu



Foremka keksówka  39x11 cm natłuszczona i wyłożona pergaminem


        Rolada: Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i miksuj do jego rozpuszczenia. Dodaj żółtka i olej. Na koniec wsyp mąkę i sodę. Wylej na blaszkę, wyrównaj i włóż do piekarnika na 10-12 minut w 180*C. Jeszcze gorące ciasto przekręć i połóż na ściereczkę. Zwiń jak roladę i odłóż do przestudzenia. Rozwiń, posmaruj dżemem i zwiń z powrotem.
       Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki odmierz i zmiksuj do połączenia składników około 1 minuty. Do foremki keksówki wlej trochę ciasta czekoladowego, ułóż po środku roladę i wlej pozostałe ciasto. Piecz około 40-45 minut (do suchego patyczka) w 180*C.

*  Zamiast dżemu w roladzie możesz użyć nutelli, budyniu itp
* Ciasto po przestudzeniu można polać polewa czekoladową





23 komentarze:

  1. Jakie fajne ciacho! Chętnie bym zjadła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe. Świetny pomysł z tym ciastem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny pomysł! Bardzo mi się podoba taka kompozycja, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mnie zaciekawił ten "pióropusz". Wow! Niby proste ciacho a efekt z takim dodatkiem.. Niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie ciekawe ciasto. W życiu czegoś podobnego nie widziałam, ani nie jadłam. Super. Okazałoby się na pewno hitem wśród gości :) Naprawdę świetny pomysł :) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy pomysł i jaki efektowny :D Murzynka już chyba wieków nie jadłyśmy.... :P

    OdpowiedzUsuń
  7. haha, faajne! :D zrobiłabym je, oj zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, jestem pod wrażeniem! Wspaniałe ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. O mamo, jak to cudnie wygląda!<3

    OdpowiedzUsuń
  10. Widziałam już ciasto skomponowane z samej pociętej rolady. Ale Twój pomysł jest świetny :) i do tego ciasto czekoladowe mmmm... pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale fajny pomysł:))) A jakie ładne zdjęcia;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny murzynek!
    Bardzo efektownie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  13. A mnie jakoś ten dodatek rolady nie porusza tak, może to kwestia gustu?

    ola

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepiękne ciasto, wygląda naprawdę oryginalnie!;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak dla mnie ciasto genialne! Mega apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ciekawy i kreatywny pomysł. Lubię takie rozwiązania! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. No takiego bajeru jeszcze nie widziałam! :) Ślicznie wygląda ciasto z takim "loczkiem".

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale fajne, oryginalne ciacho. Zaszalałaś :D

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...