14.05.2015

Ciasto z rabarbarem i mega kruszonką







        Lubicie kruszonkę? Bo ja bardzo :D Mogła bym tylko ją wyjadać z ciast :D Dlatego zrobiłam "cienkie" ciasto z podwójną porcją kruszonki. Ciasto wyszło mega! Delikatny, miękki spód, bardzo duża ilość chrupiącej kruszonki a do tego lekko kwaskowaty rabarbar, pyszności :D



Składniki:
  • 150 g mąki 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
  • 2 jajka 
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody 
Kruszonka:
  • 300 g mąki 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 2 czubate łyżki cukru waniliowego 
  • 150g zmielonego cukru trzcinowego (może być cukier puder) 
 Dodatkowo 2-3 łodygi rabarbaru


Tortownica 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona


          Ubij białka na sztywno, następnie pomalutku wsypuj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści. Wlej żółtka, potem rozpuszczone masło i ubijaj aż masa się połączy. Na koniec delikatnie wmieszaj mąkę połączoną z sodą i solą. Przelej do foremki, ułóż pokrojony rabarbar a na koniec posyp kruszonką. Piecz w 180*C około 40-50 minut (do suchego patyczka).
Kruszonka: wszystkie składniki połącz do uzyskania konsystencji "mokrego piasku".






16 komentarzy:

  1. Takie właśnie ciasto za mną chodzi:))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciasto ci wyszło :) Muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy lubię kruszonkę- pytanie. Przepadam za nią. Kiedyś mieliśmy ciekawą rozmowę z moim chłopakiem, który również przepada za kruszonką, że on byłby w niebie gdyby tak upiec samą kruszonkę :D
    Niech tylko wyzdrowieję to zakasam rękawy, dorwę rabarbar i będzie takie cudo. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kupiłaś nas tą kruszonką! Nie ma nic lepszego niż słodka kruszonka z kwaśnym owcem czy też rabarbarem :D
    Ciasto wręcz idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mega kruszonka jest najlepsza ever<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto idealne dla mnie :) Mogłabym jeść samą kruszonkę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mega kruszonka? Megaaaaa krrrruuuuszzzzzoooonnnnkkkkaaaaa?! *ślina* :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasta z rabarbarem smakują wyśmienicie. Kocham takie letnie wypieki!;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie ciasta są najpyszniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dlaczego po 50 minutach pieczenia ciasto ma jakby surowy spód? Sprawdziłam drugi raz patykiem i nadal mokre, co robić? ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami długość pieczenia zależy od piekarnika. Jeśli wierzch jest już mocno przyrumieniony a spód jeszcze mokry należy przykryć ciasto pergaminem i piec dalej, i sprawdzać ciasto co 5 minut.

      Usuń
  11. Rabarbar, kruszonka.. Mniam mniam mniam nie wiem dlaczego jeszcze mi przychodzą na myśl jabłka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy jabłka, czy rabarbar, czy też inne owoce z kruszonką wszystko smakuje rewelacyjnie :D

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...