Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z rabarbarem i mega kruszonką







        Lubicie kruszonkę? Bo ja bardzo :D Mogła bym tylko ją wyjadać z ciast :D Dlatego zrobiłam "cienkie" ciasto z podwójną porcją kruszonki. Ciasto wyszło mega! Delikatny, miękki spód, bardzo duża ilość chrupiącej kruszonki a do tego lekko kwaskowaty rabarbar, pyszności :D



Składniki:
  • 150 g mąki 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
  • 2 jajka 
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody 
Kruszonka:
  • 300 g mąki 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 2 czubate łyżki cukru waniliowego 
  • 150g zmielonego cukru trzcinowego (może być cukier puder) 
 Dodatkowo 2-3 łodygi rabarbaru


Tortownica 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona


          Ubij białka na sztywno, następnie pomalutku wsypuj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści. Wlej żółtka, potem rozpuszczone masło i ubijaj aż masa się połączy. Na koniec delikatnie wmieszaj mąkę połączoną z sodą i solą. Przelej do foremki, ułóż pokrojony rabarbar a na koniec posyp kruszonką. Piecz w 180*C około 40-50 minut (do suchego patyczka).
Kruszonka: wszystkie składniki połącz do uzyskania konsystencji "mokrego piasku".






Komentarze

  1. Takie właśnie ciasto za mną chodzi:))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciasto ci wyszło :) Muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy lubię kruszonkę- pytanie. Przepadam za nią. Kiedyś mieliśmy ciekawą rozmowę z moim chłopakiem, który również przepada za kruszonką, że on byłby w niebie gdyby tak upiec samą kruszonkę :D
    Niech tylko wyzdrowieję to zakasam rękawy, dorwę rabarbar i będzie takie cudo. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kupiłaś nas tą kruszonką! Nie ma nic lepszego niż słodka kruszonka z kwaśnym owcem czy też rabarbarem :D
    Ciasto wręcz idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mega kruszonka jest najlepsza ever<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto idealne dla mnie :) Mogłabym jeść samą kruszonkę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mega kruszonka? Megaaaaa krrrruuuuszzzzzoooonnnnkkkkaaaaa?! *ślina* :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasta z rabarbarem smakują wyśmienicie. Kocham takie letnie wypieki!;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie ciasta są najpyszniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dlaczego po 50 minutach pieczenia ciasto ma jakby surowy spód? Sprawdziłam drugi raz patykiem i nadal mokre, co robić? ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami długość pieczenia zależy od piekarnika. Jeśli wierzch jest już mocno przyrumieniony a spód jeszcze mokry należy przykryć ciasto pergaminem i piec dalej, i sprawdzać ciasto co 5 minut.

      Usuń
  11. Rabarbar, kruszonka.. Mniam mniam mniam nie wiem dlaczego jeszcze mi przychodzą na myśl jabłka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy jabłka, czy rabarbar, czy też inne owoce z kruszonką wszystko smakuje rewelacyjnie :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz