11.05.2015

Tarta ze szparagami, botwinką i kozim serem



       Wiosenna tarta z młoda botwinką, szparagami i przepysznym kozim serem. Kozi ser fantastycznie pasuje do tart i smakowo współgra z młodymi warzywami. Kozi ser inaczej smakuje jak jest świeży a inaczej jak jest dodatkiem do tart, zapiekanek itp. Nie jest taki intensywny w smaku i zapachu. Tarta jest bardzo chrupiąca i przyjemna w smaku. Polecam!



Składniki:

Spód:
  • 140g zimnego masła
  • 230g mąki krupczatki 
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki soli 
Nadzienie:
  • pęczek zielonych szparagów 
  • same łodyżki z małego pęczka botwinki 
  • 300 g jogurtu greckiego 
  • 3 jajka 
  • kawałek pora około 25g
  • 100 g sera koziego 
  • sól i pieprz 

Foremka do tarty 28 cm

        Spód: Na blat wysyp mąkę, dodaj pokrojone masło i przemieszaj składniki nożem. Dołóż pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu. Przełóż na natłuszczoną foremkę, dociśnij do dna i boków formy. Włóż do lodówki na 30 minut.Ciasto przykryj pergaminem i wysyp obciążenie w postaci np. grochu, ryżu, orzechów, fasoli itp. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180C* na początek na 15 minut, potem wymnij obciążenie i włóż jeszcze na 10 minut. 
       Nadzienie: Odetnij twarde końce szparagów i wyrzuć. Odetnij główki szparagów a resztę pokrój na niewielkie kawałki. Łodygi botwinki drobno pokrój. Pora zalej wrzątkiem a następnie poszatkuj. Jogurt wymieszaj z jajkami i 80g koziego sera. Dodaj szparagi (oprócz główek), por, botwinkę i porządnie wymieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Wylej nadzienie na podpieczony spód, na wierzchu ułóż główki szparagów i posyp pokruszonym serem. Włóż do piekarnika na 25 minut.







24 komentarze:

  1. Wspaniała. Jak ja lubię takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie - mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna tarta ci wyszła, fajne połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wpraszam sie bezapelacyjnie. takich pysznosci nie moge przegapic. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, pięknie wygląda i do tego z pewnością jest pyszna! Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm... wygląda smakowicie! ;) U mnie dziś na obiad była tarta ze szpinakiem, cebulą i pomidorami ;) Twoją wersję muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda na prawdę świetnie ! <3 Uwielbiam tarty i na pewno skorzystam z tego przepisu, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super mieszanka smaków. Ser kozi, botwinka i szparagi to połączenie idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pięknie wygląda :) Nie jesteśmy specjalistkami w takich daniach niestety ale jeśli będzie okazja coś podobnego wyczynimy w kuchni :P

    OdpowiedzUsuń
  10. O mamo, biorę bez wahania!<3

    OdpowiedzUsuń
  11. Tarta idealna wszystkie składniki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jest śliczna. Świetny pomysł na wspaniałą tartę. Chętnie skorzystam z tego przepisu i zrobię, bo już bym się chętnie poczęstowała kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Szparagi, kozi ser- to musi być pyszne połączenie. No i jeszcze botwinka. Kusisz! A jak pięknie i apetycznie ta tarta wygląda. Cudo samo w sobie. Skosztowałabym jej z wielką chęcią :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie wygląda z tym buraczanym akcentem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ślicznie wygląda ta tarta. Koziego sera jeszcze nie miałam okazji jeść, ale jestem bardzo ciekawa jego smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Też robiłam ostatnio tartę z botwinką i szparagami, moim zdaniem pychota :) Twój przepis także zapowiada się super pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Buzia sama mi się uśmiechnęła. Rozkosz:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak z obrazka! :) I te piękny różowy sok z botwinki. Muszę koniecznie zrobić taką tartę :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudo, podkradam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniale połaczyłaś smaki!

    OdpowiedzUsuń
  21. To mi się podoba, bardzo chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda super, bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. WoW wspaniała tarta i cudowne kolory!:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...