29.05.2015

Ciasteczka jaglano-orkiszowe z bananem






        Podczas porannego biegu przyszło mi do głowy że upiekę ciastka. Wymyśliłam sobie w głowie co i jak, jak mają wyglądać i z jakich składników się składać. Po powrocie zabrałam się do pracy. Wyszły trochę inne niż w mojej głowie ( w mojej głowie były ładniejsze ;D, ale smak rewelacja! Nie wiem jak to jest, ale jak coś nie wygląda rekompensuje to smakiem. Ciastka wyszły bardzo orzechowe, bardzo kruche i bardzo smaczne. Polecam ciasteczkowym skrytożercom!


Składniki: 
  • 140 g mąki jaglanej 
  • 140 g mąki orkiszowej 
  • 130 g mielonego cukru trzcinowego 
  • 50 g wiórków kokosowych 
  • 260 g masła orzechowego z kawałkami orzechów 
  • 2 jajka 
  • 40 ml zimnej wody 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 2 banany 
  • 50 g gorzkiej czekolady


         Na stolnice wsyp mąki, cukier, wiórki, dodaj masło, jajka, wodę i sodę. Całość zagnieć, niech wszystkie składniki się połączą. Urywaj kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego. Kulaj w dłoni kulkę, którą następnie spłaszcz. Połóż na foremkę a na środku ciasta ułóż plasterek banana. Ciasta piecz około 13-15 minut w 180*C. Po przestudzeniu zrób na ciastku esy-floresy z rozpuszczonej czekolady.

 * Mąkę jaglaną możesz zastąpić orkiszową.





30 komentarzy:

  1. Ojoj ale wspaniałe te ciasteczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiemy jak wyglądały w Twojej głowie ale te są niesamowicie apetyczne! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne te ciasteczka :) Muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pomysłowe i smaczne:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie się bardzo podobają! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam jeszcze ciasteczek z bananem, muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wygląd, a smak jest najważniejszy; ) Porywam kilka dla siebie: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Powiem jedno - są idealne i zamawiam takie jutro do kawy :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie piękne! Jak słyszę ciasteczka z bananem to jakie by nie były z wielką chęcią mam ochotę je wypróbować. A tu jeszcze taka mało spotykana, zdrowa jaglano-orkiszowa wersja. Super smaki. Mniam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe są te ciastka. Do tego super prezentacja!! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie, to zdecydowanie moje smaki :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie pyszne, dietetyczne ciasteczka! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mega pysznie wyglądają i na pewno tak też smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Idealne dla mnie, chowam przepis do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasteczka super! Na pewno wypróbuję:) Tylko, z całą sympatią, skrytożercOM, a nie 'Ą' (przepraszam, takie 'zboczenie' zawodowe, musiałam poprawić;) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciastka z taką ilością masła orzechowego i bananami po prostu muszą smakować obłędnie!;)
    Nominowałam cię do Liebster Blog Award, więc jeśli masz ochotę to możesz odpowiedzieć na pytania, które znajdują się w moim najnowszym poście:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają cudnie :) I pewnie tak samo smakują. U mnie w głowie moje wypieki też wyglądają zdecydowanie lepiej, no ale cóż, ważne że są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetne, fantastyczny przepis i chętnie je wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pysznie musiały smakować z dodatkiem banana!

    OdpowiedzUsuń
  20. U mnie zawsze znajdą się chętni na takie ciasteczka, wyszły apetycznie, nic tylko chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mąka orkiszowa i mąka jaglana czyli jedne z moich ulubionych :) Bardzo apetyczne ciacha :D I z dodatkiem mojego ulubionego banana - co z tego że wszędzie pełno truskawek, jak ja i tak ciągle kupuje banany hehe :p

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszne do chrupania!
    Pomysł z bananem doskonały.

    OdpowiedzUsuń
  23. Zachęciłąś mnie tym przeisem ,muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...