Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka jaglano-orkiszowe z bananem






        Podczas porannego biegu przyszło mi do głowy że upiekę ciastka. Wymyśliłam sobie w głowie co i jak, jak mają wyglądać i z jakich składników się składać. Po powrocie zabrałam się do pracy. Wyszły trochę inne niż w mojej głowie ( w mojej głowie były ładniejsze ;D, ale smak rewelacja! Nie wiem jak to jest, ale jak coś nie wygląda rekompensuje to smakiem. Ciastka wyszły bardzo orzechowe, bardzo kruche i bardzo smaczne. Polecam ciasteczkowym skrytożercom!


Składniki: 
  • 140 g mąki jaglanej 
  • 140 g mąki orkiszowej 
  • 130 g mielonego cukru trzcinowego 
  • 50 g wiórków kokosowych 
  • 260 g masła orzechowego z kawałkami orzechów 
  • 2 jajka 
  • 40 ml zimnej wody 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 2 banany 
  • 50 g gorzkiej czekolady


         Na stolnice wsyp mąki, cukier, wiórki, dodaj masło, jajka, wodę i sodę. Całość zagnieć, niech wszystkie składniki się połączą. Urywaj kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego. Kulaj w dłoni kulkę, którą następnie spłaszcz. Połóż na foremkę a na środku ciasta ułóż plasterek banana. Ciasta piecz około 13-15 minut w 180*C. Po przestudzeniu zrób na ciastku esy-floresy z rozpuszczonej czekolady.

 * Mąkę jaglaną możesz zastąpić orkiszową.





Komentarze

  1. Ojoj ale wspaniałe te ciasteczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiemy jak wyglądały w Twojej głowie ale te są niesamowicie apetyczne! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne te ciasteczka :) Muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pomysłowe i smaczne:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie się bardzo podobają! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam jeszcze ciasteczek z bananem, muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wygląd, a smak jest najważniejszy; ) Porywam kilka dla siebie: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne :) wyglądaja pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Powiem jedno - są idealne i zamawiam takie jutro do kawy :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie piękne! Jak słyszę ciasteczka z bananem to jakie by nie były z wielką chęcią mam ochotę je wypróbować. A tu jeszcze taka mało spotykana, zdrowa jaglano-orkiszowa wersja. Super smaki. Mniam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe są te ciastka. Do tego super prezentacja!! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie, to zdecydowanie moje smaki :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie pyszne, dietetyczne ciasteczka! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mega pysznie wyglądają i na pewno tak też smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealne dla mnie, chowam przepis do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasteczka super! Na pewno wypróbuję:) Tylko, z całą sympatią, skrytożercOM, a nie 'Ą' (przepraszam, takie 'zboczenie' zawodowe, musiałam poprawić;) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciastka z taką ilością masła orzechowego i bananami po prostu muszą smakować obłędnie!;)
    Nominowałam cię do Liebster Blog Award, więc jeśli masz ochotę to możesz odpowiedzieć na pytania, które znajdują się w moim najnowszym poście:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają cudnie :) I pewnie tak samo smakują. U mnie w głowie moje wypieki też wyglądają zdecydowanie lepiej, no ale cóż, ważne że są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetne, fantastyczny przepis i chętnie je wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pysznie musiały smakować z dodatkiem banana!

    OdpowiedzUsuń
  21. U mnie zawsze znajdą się chętni na takie ciasteczka, wyszły apetycznie, nic tylko chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mąka orkiszowa i mąka jaglana czyli jedne z moich ulubionych :) Bardzo apetyczne ciacha :D I z dodatkiem mojego ulubionego banana - co z tego że wszędzie pełno truskawek, jak ja i tak ciągle kupuje banany hehe :p

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszne do chrupania!
    Pomysł z bananem doskonały.

    OdpowiedzUsuń
  24. Zachęciłąś mnie tym przeisem ,muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz