Przejdź do głównej zawartości

Szparagi zapiekane z szynką parmeńską





       Szparagi zapiekane z szynką są świetną przystawką/przekąską którą można przygotować w bardzo krótkim czasie. Zielonych szparagów na obieramy wystarczy obciąć twarde końce. Tak przygotowane szparagi są chrupiące, lekko słone i mają delikatny zapach szynki.



Składniki:
  • zielone szparagi (najlepsze są cienkie albo średnie) 
  • szynka np. parmeńska, prosciutto, savoyer
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki tartej bułki 
  • 1/2 łyżeczki drobno pokrojonej pietruszki 
  • 1/2 łyżki startego parmezanu

       Szparagów tyle ile masz plasterków szynki. Najlepsze są szparagi cienkie jeśli zdecydujesz się na te o większej średnicy (grube) należy je wcześniej ugotować al`dente. Odkrój twarde końce. 
Każdego szparaga zawiń w szynkę pozostawiając na łodydze margines (żeby można było chwycić dłonią). Łepek szparaga pozostaw nie zawinięty. Rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i pietruszkę chwilę podsmaż. Posyp bułką szparagi a na koniec parmezanem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200*C na 10 minut.





Komentarze

  1. Mmm pyszne połączenie :) Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szparagi, a w tej wersji pokocham je chyba jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich szparagów jeszcze nie jadłyśmy. W ogóle nie wiemy jak smakuje szynka parmeńska :P
    Ale nabrałyśmy ochotę na krem ze szparagów :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj właśnie wahałam się czy nie kupić szparag, ale jakoś w końcu sie nie zdecydowałąm. Szkoda, bo przepis już widzę i to nie byle jaki. musiały być super- pyszne. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szparagi jadłam zaledwie kilka razy, ale bardzo mi posmakowały. Pewnie w tym roku zjem ich o wiele więcej;)

    OdpowiedzUsuń
  6. To coś dla mnie. Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubi ę szparagi w takiej wersji. Właśnie z szynką parmeńską, bo mieszają się smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To jedna z moich ulubionych propozycji na szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię szparagi przygotowane w ten sposób. W szynce parmeńskiej nie robiłam jeszcze, zawsze robię w boczku. Muszę spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. w takiej wersji jeszcze nie jadłam, wyglądają super! musiały być pyszne! moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie szparagi smakują rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. najpyszniejsze połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealny czas na taki przepis, mam nadzieje że uda mi się wykorzystać w tym sezonie ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz