Przejdź do głównej zawartości

Nocna drożdżówka z rabarbarem




        Dużo osób lubi ciasto drożdżowe, ale nie wszyscy mają odwagę by je zrobić. Jest wymagające to fakt, ale nie taki diabeł straszny :D Drożdżówka nocna no już prościej się nie da :D Najłatwiejsza ze wszystkich drożdżówek nawet dzieciak sobie z nią poradzi :D Wystarczy włożyć większość składników, do lodówki na cała noc a na drugi dzień dosypać mąki, wymieszać i wlać na blachę. Fajnie co? A w smaku bardzo mięciutka, puszysta, sprężysta czyli taka jaka powinna być. Pychota, polecam! 



Składniki:
  • 125 ml oleju 
  • 250 ml mleka 
  • 230 g cukru trzcinowego 
  • 3 jajka 
  • szczypta soli 
  • 50 g drożdży 
  • 500 g mąki luksusowej 
kruszonka:
  • 150 g mąki 
  • 100 g masła o temp. pokojowej 
  • 100 g zmielonego cukru trzcinowego (może być zwykły cukier puder) 
Dodatkowo 2-3 łodygi rabarbaru 

Foremka 20x30 cm


       Do miski włóż po kolei składniki tak jak są wymienione w składnikach oprócz mąki! Nic nie mieszaj, nic nie kombinuj tylko włóż do lodówki na cała noc. Na drugi dzień wsyp mąkę i wymieszaj do połączenia składników. Przelej do foremki i odstaw na godzinę.
      Rabarbar obierz, pokrój na małe kawałki i równomiernie rozłóż na cieście. Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj i zagnieć. Powstanie wilgotna, lepiąca się jak mokry piasek kruszonka.
Posyp ciasto i włóż do zimnego piekarnika. Nastaw 170*C i piecz 55-60 minut.





Przepis znaleziony na WŻ


Komentarze

  1. Pyszna :) Robię tak samo, ale nie wkładam do lodówki tylko zostawiam na blacie!!
    W majowy weekend objadłam się drożdżówkami za wszystkie czasy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety nie lubię takiego ciasta. :(
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto drożdżowe z rabarbarem to pyszne połączenie :) Ale ta kruszonka uwodzi najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobnie i kiedyś z zapędu wymieszałam wszystko wieczorem (bez mąki) i też wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Drożdżowe dobre jest na każdą okazje, uwielbiam je<3

    OdpowiedzUsuń
  6. drożdżówka to ciasto popisowe mojego Taty, chciałabym mieć tyle serca by je przygotować ale brak mi cierpliwości to tego ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania? To coś zdecydowanie dla mnie, bo moje ręce coś są pechowe jeśli chodzi o wyrabianie ciasta :p Muszę wypróbować, z rabarbarem oczywiście :D

    OdpowiedzUsuń
  8. W taki sposób nie piekłam ciasta drożdżowego. Zawsze tradycyjnie. Ale wiem komu polecę ten sposób. Interesujące :) A ciasto wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze nigdy nie spotkałam się z ciastem robionym w ten sposób. Piekłam nocne drożdżówki, ale po prostu wyrabiałam ciasto i wstawiałam je do lodówki, a rano piekłam. Ciekawy pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaka kruszonka! <3 Takim ciastem to nigdy nie pogardzę, kocham drożdżowe!

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny sposób na drożdżowe ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękna drożdżówka :) Takej jeszcze nie robiłam, zawsze tradycyjną :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ooo- taki sposób na drożdżówkę mi się podoba. Zasadniczo w ogóle uwielbiam robić i jeść drożdżówy pod każdą postacią. Z chęcią przygarniam różne nowości w tym temacie. A z rabarbarem smakuje super. Pozdrowieńka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj. Nie lubię drożdżówek.

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajna ta drożdżówa! Ja ciasta drożdżowe bardzo lubię, więc pewnie któregoś dnia wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękna! Już spotkałam się z tym przepisem ale jeszcze nigdy go nie robiłam... muszę to nadrobić!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz