Przejdź do głównej zawartości

Sernik kajmakowy z nutką korzenną i musem gruszkowym





      Uwielbiam kombinować, mieszać smaki a na końcu tuptać przy piekarniku czekając aż ciasto się upiecze i będę mogła spróbować i ocenić co z tego wyszło :D  Tak jestem łasuchem i się do tego przyznaje ;D Tym razem miałam apetyt na połączenie sera i kajmaku a że mamy już jesień dodałam przyprawy korzenne i gruszki. Nie wiedziałam czy to wszystko ze sobą zagra, ale zagrało i to jeszcze jak! Sernik wyszedł nie za słodki (chociaż kajmaku jest sporo), zwarty a delikatności dostarcza mu mus gruszkowy. Całość wykończona czekoladą, która po prostu pasuje do wszystkiego i łączy ze sobą wszystkie smaki.




Składniki: 

Spód:
  • 1 szklanka mąki 
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 

Masa serowa:
  • 1 kg. sera śmietankowego (w kostce)
  • 4 jajka 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 450 g kajmaku 

Mus:
  • 1,5 kg gruszek 
  • cukier do smaku (u mnie 2 łyżki) 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 3 łyżeczki agaru 

Polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • szczypta soli 
  • 5 łyżek mleka 

Tortownica 26-28 cm, pergaminem wykładamy tylko dno formy, natłuszczona.



       Spód: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne. Jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić proszę dodać odrobinę zimnej wody. Ciastem wykładamy dno blaszki.
       Masa serowa: Do roztartego masła dodajemy po łyżce kajmaku. Następnie na zmianę dodajemy zmielony ser i jajka. Na sam koniec dodajemy budyń. Masę serową przekładamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na 1.5 godziny. Studzimy (najlepiej całą noc w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach).
       Mus: Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i dusimy do miękkości. Gdy gruszki będą się rozpadać miksujemy na puree. Dodajemy cukier do smaku i pozostałe składniki. Na koniec wsypujemy agar. Ja, na 800 ml musu dodałam 3 łyżeczki. Wsypujemy cały czas mieszając do rozpuszczenia, mus musi pyrkać. Zestawiamy z ognia i czekamy aż stężeje. Sernik przeważnie rośnie a następnie opada i powstaje coś w rodzaju zagłębienia. W miejsce tego zagłębienia przekładamy mus gruszkowy, wyrównujemy i odstawiamy do całkowitego stężenia.  
       Polewa: Czekoladę łamiemy, wkładamy do miseczki, wlewamy mleko, dodajemy cukier i sól. Ustawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą (woda nie może dotykać miski). Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Lekko studzimy a następnie polewamy nią cały sernik. Przechowujemy w lodówce do 7 dni.

* Zamiast agaru możemy wykorzystać galaretkę np. cytrynowa albo żelatynę.
* Możemy wykorzystać ser z wiaderka ale jeśli mamy taką możliwość to zdecydowanie polecam ser w kostce do zmielenia. 






Komentarze

  1. Ja łasuchem też jestem, ale nie drepczę nerwowo przed piekarnikiem bo do pieczenia nie mam talentu. Drepczę za to nerwowo w drodze do ludzi którzy to robią znacznie lepiej niż ja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniki to moje ulubione ciasta. Chyba nigdy mi się nie znudzą bo zawierają wiele tajemnic. Ty dzisiaj odkryłaś kolejną tajemnicę... boski sernik z takimi dodatkami... Genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny! Wygląda na bardzo kremowy. Wpadam na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł z tym duetem: kajmak-gruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam serniki. A twój wygląda pysznie. Oj zjadłabym kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. chętnie bym zjadła kawałeczek.. ale narobilaś smaku ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O! Kocham kajmak! To coś dla takiego łasucha jak ja ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale to wymyśliłaś :) Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam w weekend coś w podobny deseń smakowy i też w napięciu czekałam jak wyjdzie :) fajna adrenalina :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale fantastyczny sernik z takim bogactwem smaków! Brawo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki piękny, równiutki! Mus gruszkowy musi dodawać ciekawego posmaku, a do tego super wygląda w przekroju ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ooooo mamusiu to jest genialne! Już czuję zapach ciasta i jego smak rozpływający się w ustach!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jest boski!
    Też jestem łasuchem, a przy takim serniku tuptałabym przy piekarniku bardzo niecierpliwie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Genialnie wygląda! Jest perfekcyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Musiał smakować obłędnie :) Pięknie się prezentuje :)
    Pozdrowienia od Czerwonej Porzeczki!:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz