07.10.2014

Sernik kajmakowy z nutką korzenną i musem gruszkowym





      Uwielbiam kombinować, mieszać smaki a na końcu tuptać przy piekarniku czekając aż ciasto się upiecze i będę mogła spróbować i ocenić co z tego wyszło :D  Tak jestem łasuchem i się do tego przyznaje ;D Tym razem miałam apetyt na połączenie sera i kajmaku a że mamy już jesień dodałam przyprawy korzenne i gruszki. Nie wiedziałam czy to wszystko ze sobą zagra, ale zagrało i to jeszcze jak! Sernik wyszedł nie za słodki (chociaż kajmaku jest sporo), zwarty a delikatności dostarcza mu mus gruszkowy. Całość wykończona czekoladą, która po prostu pasuje do wszystkiego i łączy ze sobą wszystkie smaki.




Składniki: 

Spód:
  • 1 szklanka mąki 
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 

Masa serowa:
  • 1 kg. sera śmietankowego (w kostce)
  • 4 jajka 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 450 g kajmaku 

Mus:
  • 1,5 kg gruszek 
  • cukier do smaku (u mnie 2 łyżki) 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 3 łyżeczki agaru 

Polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • szczypta soli 
  • 5 łyżek mleka 

Tortownica 26-28 cm, pergaminem wykładamy tylko dno formy, natłuszczona.



       Spód: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne. Jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić proszę dodać odrobinę zimnej wody. Ciastem wykładamy dno blaszki.
       Masa serowa: Do roztartego masła dodajemy po łyżce kajmaku. Następnie na zmianę dodajemy zmielony ser i jajka. Na sam koniec dodajemy budyń. Masę serową przekładamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na 1.5 godziny. Studzimy (najlepiej całą noc w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach).
       Mus: Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i dusimy do miękkości. Gdy gruszki będą się rozpadać miksujemy na puree. Dodajemy cukier do smaku i pozostałe składniki. Na koniec wsypujemy agar. Ja, na 800 ml musu dodałam 3 łyżeczki. Wsypujemy cały czas mieszając do rozpuszczenia, mus musi pyrkać. Zestawiamy z ognia i czekamy aż stężeje. Sernik przeważnie rośnie a następnie opada i powstaje coś w rodzaju zagłębienia. W miejsce tego zagłębienia przekładamy mus gruszkowy, wyrównujemy i odstawiamy do całkowitego stężenia.  
       Polewa: Czekoladę łamiemy, wkładamy do miseczki, wlewamy mleko, dodajemy cukier i sól. Ustawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą (woda nie może dotykać miski). Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Lekko studzimy a następnie polewamy nią cały sernik. Przechowujemy w lodówce do 7 dni.

* Zamiast agaru możemy wykorzystać galaretkę np. cytrynowa albo żelatynę.
* Możemy wykorzystać ser z wiaderka ale jeśli mamy taką możliwość to zdecydowanie polecam ser w kostce do zmielenia. 






20 komentarzy:

  1. Ja łasuchem też jestem, ale nie drepczę nerwowo przed piekarnikiem bo do pieczenia nie mam talentu. Drepczę za to nerwowo w drodze do ludzi którzy to robią znacznie lepiej niż ja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniki to moje ulubione ciasta. Chyba nigdy mi się nie znudzą bo zawierają wiele tajemnic. Ty dzisiaj odkryłaś kolejną tajemnicę... boski sernik z takimi dodatkami... Genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny! Wygląda na bardzo kremowy. Wpadam na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł z tym duetem: kajmak-gruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam serniki. A twój wygląda pysznie. Oj zjadłabym kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. chętnie bym zjadła kawałeczek.. ale narobilaś smaku ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O! Kocham kajmak! To coś dla takiego łasucha jak ja ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale to wymyśliłaś :) Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam w weekend coś w podobny deseń smakowy i też w napięciu czekałam jak wyjdzie :) fajna adrenalina :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale fantastyczny sernik z takim bogactwem smaków! Brawo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki piękny, równiutki! Mus gruszkowy musi dodawać ciekawego posmaku, a do tego super wygląda w przekroju ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ooooo mamusiu to jest genialne! Już czuję zapach ciasta i jego smak rozpływający się w ustach!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jest boski!
    Też jestem łasuchem, a przy takim serniku tuptałabym przy piekarniku bardzo niecierpliwie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Genialnie wygląda! Jest perfekcyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Musiał smakować obłędnie :) Pięknie się prezentuje :)
    Pozdrowienia od Czerwonej Porzeczki!:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...