Jedno z moich ulubionych połączeń mam nadzieje że i wasze kajmak i sól hi, hi, hi :D Lubicie? Dzisiaj, mam dla was wyjątkową tartę. Dziecinnie prosta w wykonaniu, wystarczy wymieszać, zmielić i jest. A smak niebo w gębie (no jeśli lubicie kajmak i sól). Słonym składnikiem i bazą spodu są zmielone paluszki :D na to kajmak a połączenie serka mascarpone i jogurtu równoważy całość. Takie proste a takie pyszne :D
Fani słodko słonych wypieków znajdą na blogu jeszcze przekładańca
Składniki:
Spód:
- 150g słonych paluszków ( u mnie Saltletts)
- 50 g herbatników
- 150 g rozpuszczonego masła
- 400 g kajmaku
- 2 łyżki mleka
- 250g serka mascarpone
- 220g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki żelatyny
Forma do tart 24-25 cm
Paluszki i herbatniki mielimy, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy a następnie przekładamy do foremki. Dociskamy do dna i boków formy. Wkładamy do lodówki minimum 30 minut (możemy też przygotować spód dzień albo dwa wcześniej).
Masę kajmakową wkładamy do miski z gorącą wodą i czekamy aż zrobi się bardziej płynna. Dodajemy mleko i mieszamy aż składniki się połączą. Kajmak przekładamy na spód, wyrównujemy i czekamy aż jego temperatura spadnie.
Serek miksujemy z jogurtem dodajemy żelatynę rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody. Masę przekładamy na kajmak, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.
* Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na bok. Gdy już spęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia, studzimy.
* Jeśli chcemy do masy śmietankowej możemy dodać ubitą śmietanę kremówkę. W tym przypadku musimy zwiększyć ilość żelatyny.
* Kajmak kupowany w sklepie jest dosyć gęsty dlatego rozrzedziłam go mlekiem.
Obłędnie wygląda;)) Słone paluszki i słodki karmel - jak dla mnie idealne połączenie!
OdpowiedzUsuńpołączenie słodkiego i słonego... mmm jesteśmy w niebie :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciekawe, sprawdzone i chwalone przepisy. A do tego jeśli jest uwieczniony pięknym zdjęciem... to już droga otwarta, żeby coś takiego zrobić. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńcudo! po prostu cudo! takie ciasto to coś dla mnie :) zapisuję ten przepis do jak najszybszego wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, jestem ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Fajny pomysł z tymi paluszkami :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna tarta, super połączenie :)
OdpowiedzUsuńjestem bardzo ciekawa tego smaku ! :)
OdpowiedzUsuńwww.filizanka-smakow.blogspot.com
Jakie pomysłowe! Musi smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńDla mnie cudo
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł!
OdpowiedzUsuńZamawiam taką na już!
OdpowiedzUsuńO jaka fajna tarta :-) musi być pyszna :-) bardzo ciekawy pomysł na spód :-)
OdpowiedzUsuńPomysłowo tu!;)
OdpowiedzUsuńTeż jestem z kajmakowo-solnej frakcji ;) Tarta boska!
OdpowiedzUsuńMniam, ale pyszności <3 Wygląda super!
OdpowiedzUsuńPatent genialny! Kocham połączenie słodko-słone :)
OdpowiedzUsuńten spód mnie zaintrygował! :D
OdpowiedzUsuńKurka! Muszę go spróbować ;)
Świetnie pomyślane :) Oj zjadłoby się !
OdpowiedzUsuńJest po prostu idealna! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kombinację słodko - słony:)
OdpowiedzUsuńciekawe ciacho :)
OdpowiedzUsuńWow, wow i jeszcze raz woooow. Genialne połączenie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe płączenie smaków...
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kajmak z dodatkiem soli, smakuje... Niesamowicie dobrze :)
OdpowiedzUsuńTaka tarta musiała być wyborna :)
Wow, jeszcze nie słyszałam o spodzie z paluszków, genialny pomysł, gratuluję:)
OdpowiedzUsuńCudeńko:)
OdpowiedzUsuńFantastycznie prezentuje się ta tarta :)
OdpowiedzUsuńOoo proszę, jakie zestawienia, pysznie ta tarta musi smakować :)
OdpowiedzUsuńspód z paluszków? Woow!!!!
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie, pierwszy raz będę używała żelatyny, co to znaczy w jak najmniejsze ilości wody, to znaczy ile?
OdpowiedzUsuńWitam, wystarczy 50 ml wody.
Usuń