17.10.2014

Tarta z kajmakiem na paluszkowym spodzie





        Jedno z moich ulubionych połączeń mam nadzieje że i wasze kajmak i sól hi, hi, hi :D Lubicie? Dzisiaj, mam dla was wyjątkową tartę. Dziecinnie prosta w wykonaniu, wystarczy wymieszać, zmielić i jest. A smak niebo w gębie (no jeśli lubicie kajmak i sól). Słonym składnikiem i bazą spodu są zmielone paluszki :D na to kajmak a połączenie serka mascarpone i jogurtu równoważy całość. Takie proste a takie pyszne :D
Fani słodko słonych wypieków znajdą na blogu jeszcze przekładańca


Składniki:

Spód:
  • 150g słonych paluszków ( u mnie Saltletts)
  • 50 g herbatników 
  • 150 g rozpuszczonego masła
Masa kajmakowa:
  • 400 g kajmaku 
  • 2 łyżki mleka 
Masa śmietankowa:
  • 250g serka mascarpone 
  • 220g gęstego jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżeczki żelatyny 

Forma do tart 24-25 cm


        Paluszki i herbatniki mielimy, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy a następnie przekładamy do foremki. Dociskamy do dna i boków formy. Wkładamy do lodówki minimum 30 minut (możemy też przygotować spód dzień albo dwa wcześniej). 
Masę kajmakową wkładamy do miski z gorącą wodą i czekamy aż zrobi się bardziej płynna. Dodajemy mleko i mieszamy aż składniki się połączą. Kajmak przekładamy na spód, wyrównujemy i czekamy aż jego temperatura spadnie.
Serek miksujemy z jogurtem dodajemy żelatynę rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody. Masę przekładamy na kajmak, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.  

* Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na bok. Gdy już spęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia, studzimy.
* Jeśli chcemy do masy śmietankowej możemy dodać ubitą śmietanę kremówkę. W tym przypadku musimy zwiększyć ilość żelatyny.
* Kajmak kupowany w sklepie jest dosyć gęsty dlatego rozrzedziłam go mlekiem.




30 komentarzy:

  1. Obłędnie wygląda;)) Słone paluszki i słodki karmel - jak dla mnie idealne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. połączenie słodkiego i słonego... mmm jesteśmy w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie ciekawe, sprawdzone i chwalone przepisy. A do tego jeśli jest uwieczniony pięknym zdjęciem... to już droga otwarta, żeby coś takiego zrobić. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudo! po prostu cudo! takie ciasto to coś dla mnie :) zapisuję ten przepis do jak najszybszego wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł, jestem ciekawa smaku.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł z tymi paluszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczna tarta, super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jestem bardzo ciekawa tego smaku ! :)
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie pomysłowe! Musi smakować obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O jaka fajna tarta :-) musi być pyszna :-) bardzo ciekawy pomysł na spód :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też jestem z kajmakowo-solnej frakcji ;) Tarta boska!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, ale pyszności <3 Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  13. Patent genialny! Kocham połączenie słodko-słone :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ten spód mnie zaintrygował! :D
    Kurka! Muszę go spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetnie pomyślane :) Oj zjadłoby się !

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam kombinację słodko - słony:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow, wow i jeszcze raz woooow. Genialne połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ciekawe płączenie smaków...

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię kajmak z dodatkiem soli, smakuje... Niesamowicie dobrze :)
    Taka tarta musiała być wyborna :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wow, jeszcze nie słyszałam o spodzie z paluszków, genialny pomysł, gratuluję:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Fantastycznie prezentuje się ta tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ooo proszę, jakie zestawienia, pysznie ta tarta musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...