Przejdź do głównej zawartości

Tarta z kajmakiem na paluszkowym spodzie





        Jedno z moich ulubionych połączeń mam nadzieje że i wasze kajmak i sól hi, hi, hi :D Lubicie? Dzisiaj, mam dla was wyjątkową tartę. Dziecinnie prosta w wykonaniu, wystarczy wymieszać, zmielić i jest. A smak niebo w gębie (no jeśli lubicie kajmak i sól). Słonym składnikiem i bazą spodu są zmielone paluszki :D na to kajmak a połączenie serka mascarpone i jogurtu równoważy całość. Takie proste a takie pyszne :D
Fani słodko słonych wypieków znajdą na blogu jeszcze przekładańca


Składniki:

Spód:
  • 150g słonych paluszków ( u mnie Saltletts)
  • 50 g herbatników 
  • 150 g rozpuszczonego masła
Masa kajmakowa:
  • 400 g kajmaku 
  • 2 łyżki mleka 
Masa śmietankowa:
  • 250g serka mascarpone 
  • 220g gęstego jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżeczki żelatyny 

Forma do tart 24-25 cm


        Paluszki i herbatniki mielimy, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy a następnie przekładamy do foremki. Dociskamy do dna i boków formy. Wkładamy do lodówki minimum 30 minut (możemy też przygotować spód dzień albo dwa wcześniej). 
Masę kajmakową wkładamy do miski z gorącą wodą i czekamy aż zrobi się bardziej płynna. Dodajemy mleko i mieszamy aż składniki się połączą. Kajmak przekładamy na spód, wyrównujemy i czekamy aż jego temperatura spadnie.
Serek miksujemy z jogurtem dodajemy żelatynę rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody. Masę przekładamy na kajmak, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.  

* Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na bok. Gdy już spęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia, studzimy.
* Jeśli chcemy do masy śmietankowej możemy dodać ubitą śmietanę kremówkę. W tym przypadku musimy zwiększyć ilość żelatyny.
* Kajmak kupowany w sklepie jest dosyć gęsty dlatego rozrzedziłam go mlekiem.




Komentarze

  1. Obłędnie wygląda;)) Słone paluszki i słodki karmel - jak dla mnie idealne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. połączenie słodkiego i słonego... mmm jesteśmy w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie ciekawe, sprawdzone i chwalone przepisy. A do tego jeśli jest uwieczniony pięknym zdjęciem... to już droga otwarta, żeby coś takiego zrobić. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudo! po prostu cudo! takie ciasto to coś dla mnie :) zapisuję ten przepis do jak najszybszego wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł, jestem ciekawa smaku.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł z tymi paluszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczna tarta, super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jestem bardzo ciekawa tego smaku ! :)
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie pomysłowe! Musi smakować obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O jaka fajna tarta :-) musi być pyszna :-) bardzo ciekawy pomysł na spód :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też jestem z kajmakowo-solnej frakcji ;) Tarta boska!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, ale pyszności <3 Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  13. Patent genialny! Kocham połączenie słodko-słone :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ten spód mnie zaintrygował! :D
    Kurka! Muszę go spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetnie pomyślane :) Oj zjadłoby się !

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam kombinację słodko - słony:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow, wow i jeszcze raz woooow. Genialne połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ciekawe płączenie smaków...

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię kajmak z dodatkiem soli, smakuje... Niesamowicie dobrze :)
    Taka tarta musiała być wyborna :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wow, jeszcze nie słyszałam o spodzie z paluszków, genialny pomysł, gratuluję:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Fantastycznie prezentuje się ta tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ooo proszę, jakie zestawienia, pysznie ta tarta musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam, mam pytanie, pierwszy raz będę używała żelatyny, co to znaczy w jak najmniejsze ilości wody, to znaczy ile?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz