Bardzo dobre, wilgotne ciasto w smaku przypominające babkę z dodatkiem jabłek.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki przesianej mąki
- 100 ml oleju
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku
- 1 łyżeczka sody
- 5-6 małych jabłek
- płatki migdałowe do posypania
Forma keksówka
Formę wykładamy pergaminem, na środku wzdłuż układamy obrane, pokrojone na ćwiartki jabłka.
Jajka ubijamy gdy będą już podbite wsypujemy pomalutku cukier. Ubijamy do momentu jego rozpuszczenia (pod palcami nie możemy wyczuwać grudek cukru). Zmniejszamy obroty wlewamy olej, następnie jogurt. Gdy całość będzie już połączona pomalutku wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Ciasto wylewamy na jabłka, posypójemy płatkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 45-50 minut (do suchego patyczka). Studzimy a przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.
wygląda jak niepleciona chałka.. cudownie miękkie, cudownie wyrośnięte.. <3
OdpowiedzUsuńale robisz smaka ! aż ślinka cieknie :) wygląda bardzo delikatnie i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na ciacho, ciekawy przepis :-) porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńładne :) jak babka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta jogurtowe :D
OdpowiedzUsuńZaśliniłem cały monitor! Ale pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie puszyste ciasta, ich jedzenie jest wielką przyjemnością: ))
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco! Pięknie wyrośnięte :)
OdpowiedzUsuńBardzo łatwe, a jakże smaczne jest Twoje ciasto. Chętnie bym zjadła taka kromeczkę :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne :)
OdpowiedzUsuńOd razu posypać płatkami? Czy one się nie spieką?
OdpowiedzUsuńPłatki się nie spieką, posypójemy od razu :D
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńciasto z jabłkami to jest to! wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńMmm, ostatnio mogłabym takie ciasta jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuńByłam pewna, że już co nieco napisałam o tym cieście... :/ W każdym razie cudo i na pewno upiekę :)
OdpowiedzUsuńLubię taka ciasta na jogurcie, mniam :)
OdpowiedzUsuń