Lubicie wilgotne ciasta? Bo ja bardzo a do tego jak jeszcze jest szybkie w przygotowaniu a w smaku rewelacyjne to czego można więcej chcieć :D Polecam, mi bardzo smakowało :D
Składniki:
- 1 jajko
- 75 g przesianej mąki
- 100 ml mleka
- 5 g proszku do pieczenia
- 80 g stopionego i przestudzonego masła
- 50 g drobnego cukru
- 3 jabłka
- 60 g cukru trzcinowego
- 80 g kwaśnej śmietany 18-22%
Foremka 25x21cm, wyłożona pergaminem
Jabłka obieramy i kroimy w średnią kostkę. Układamy na dnie blaszki. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mleko, jajko i masło (wszystko musi się ładnie połączyć i tworzyć jednolitą masę). Wylewamy na jabłka i wkładamy do piekarnika na 20 minut w 180*C. Po upływie tego czasu wyjmujemy blaszkę i polewamy ciasto śmietaną wymieszaną z cukrem trzcinowym. Z powrotem do piekarnika na 15 minut. Bardzo dobre na ciepło jak i na zimno.
* Jeśli chcemy do kwaśnej śmietany możemy dodać odrobinę kardamonu albo cynamonu.
Przepis pochodzi z książki "Kolacyjki"
Jak świetnie wygląda! Z chęcią bym się do Ciebie wprosiła :)
OdpowiedzUsuńTo "flagowy" wypiek jednej z moich ciotek! :D uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na szybkie i pyszne ciasto, rewelacja. Zapisze sobie przepis, przyda mi się z pewnością :-)
OdpowiedzUsuńSzybko i aromatycznie ! Już pokochałam ten przepis ! ;)
OdpowiedzUsuńPyszny biszkopt, mniam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta biszkoptowe, pyszności, wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Myk, myk i ciasto gotowe. Pyszniutkie :)
OdpowiedzUsuńMała frajda, biorę:)
OdpowiedzUsuńz jabłkami każde ciacho jest dobre, tutaj nie ma co mówić :D
OdpowiedzUsuńCzęstuję się! :)
OdpowiedzUsuńszybko i pysznie :) mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek, ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńNa szybko i mokre ciasto to idealna opcja dla mnie :))
OdpowiedzUsuńMniam jadłabym...
OdpowiedzUsuńchyba sama bym wszystko zjadła...
OdpowiedzUsuńOczywiście, że lubimy takie ciacha!
OdpowiedzUsuńSuper przepis skorzystam z niego.
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto :) na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuń