Przejdź do głównej zawartości

Biszkopt z jabłkami (na szybko)





       Lubicie wilgotne ciasta? Bo ja bardzo a do tego jak jeszcze jest szybkie w przygotowaniu a w smaku rewelacyjne to czego można więcej chcieć :D Polecam, mi bardzo smakowało :D



Składniki: 
  • 1 jajko 
  • 75 g przesianej mąki 
  • 100 ml mleka 
  • 5 g proszku do pieczenia 
  • 80 g stopionego i przestudzonego masła 
  • 50 g drobnego cukru 
  • 3 jabłka 
  • 60 g cukru trzcinowego 
  • 80 g kwaśnej śmietany 18-22%

Foremka 25x21cm, wyłożona pergaminem


       Jabłka obieramy i kroimy w średnią kostkę. Układamy na dnie blaszki. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mleko, jajko i masło (wszystko musi się ładnie połączyć i tworzyć jednolitą masę). Wylewamy na jabłka i wkładamy do piekarnika na 20 minut w 180*C. Po upływie tego czasu wyjmujemy blaszkę i polewamy ciasto śmietaną wymieszaną z cukrem trzcinowym. Z powrotem do piekarnika na 15 minut. Bardzo dobre na ciepło jak i na zimno.  

* Jeśli chcemy do kwaśnej śmietany możemy dodać odrobinę kardamonu albo cynamonu.







Przepis pochodzi z książki "Kolacyjki"

Komentarze

  1. Jak świetnie wygląda! Z chęcią bym się do Ciebie wprosiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To "flagowy" wypiek jednej z moich ciotek! :D uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na szybkie i pyszne ciasto, rewelacja. Zapisze sobie przepis, przyda mi się z pewnością :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybko i aromatycznie ! Już pokochałam ten przepis ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasta biszkoptowe, pyszności, wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis. Myk, myk i ciasto gotowe. Pyszniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. z jabłkami każde ciacho jest dobre, tutaj nie ma co mówić :D

    OdpowiedzUsuń
  8. szybko i pysznie :) mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Poproszę kawałek, ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na szybko i mokre ciasto to idealna opcja dla mnie :))

    OdpowiedzUsuń
  11. chyba sama bym wszystko zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  12. Oczywiście, że lubimy takie ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super przepis skorzystam z niego.

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne ciasto :) na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz