Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka cynamonowe





        Chwale się! :D Jedne z lepszych ciastek jakie do tej pory upiekłam :D Niesamowicie kruche, delikatne, rozpływające się w ustach po prostu rewelacja. A do tego ciasteczko obtoczone jest w cukrze wymieszanym z cynamonem dzięki czemu ciastko nabiera jeszcze większej chrupkości. A ten zapach! Polecam!



Składniki: 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 120 g cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka cynamonu
Dodatkowo:
  • 70 g drobnego cukru do wypieków 
  • 1 łyżeczka cynamonu 



        Do miski przesiewamy mąki, proszek i cynamon.Ucieramy masło z cukrem pudrem, następnie na przemian dodajemy żółtko-mąka. Stolnice posypójemy odrobiną mąki, przekładamy ciasto i zagniatamy (powinno być elastyczne i ładnie się zagniatać. W razie czego możemy dodać odrobinę mąki). Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część umieszczamy między dwoma arkuszami pergaminu i wałkujemy mniej więcej do 3-4 mm. Wykrawamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Każde ciasteczko obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. Przekładamy do foremki i pieczemy w 180*C około 12 minut. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.








Komentarze

  1. Wyglądają pysznie... też mam w planach kruche ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cynamon i z chęcią upiekę twoje ciasteczka bo wyglądają obłędnie :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko co z cynamonem kocham <3

    OdpowiedzUsuń
  4. No proszę... A dziś myślałem, żeby upiec podobne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Cynamon ma jakąś magiczną moc. Jego intensywny zapach i smak jest niesamowity. Uwielbiam takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudne ! tam gdzie cynamon tam i ja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O mamo! Litości! Zeżarłabym co do jednego!

    OdpowiedzUsuń
  8. Najchętniej podkradłabym Ci wszystkie :-D

    OdpowiedzUsuń
  9. matko.. cynamon, cynamon i jeszcze raz cynamon <3
    cudowne są!

    OdpowiedzUsuń
  10. no nie mogłam sie nie poczęstować! :) cynamon to moje smaki zdecydowanie!

    OdpowiedzUsuń
  11. ja na razie wsuwam jabłka z cynamonem, ale te ciasteczka już mi pachną:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis na moje ulubione ciasteczka....zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Namówiłaś mnie :) Piekę !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pycha :) Ciasto rewelacja, mięciutkie i łatwo się wykrawało ! Mieliśmy z dziećmi fajną zabawę !

      Usuń
  14. Tak właśnie wyglądają- jak najlepsze ciasteczka z cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam tego typu ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  16. Piekę je na 100% no chyba że kilka z Twoich jest dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Prześliczne cudeńka :) i te drobinki cynamonu tak ładnie widać :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Czuję się jakby mi się ktoś wkradł do umysłu i stworzył to, za czym tak rozum tęskni :)
    Cudowne ciacha. Kocham cynamon.
    Zapraszam do nas, do kuchni matki i córki :)
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam je dokładnie według przepisu i jak dla mnie są bez wyrazu. Ani ziębią, ani grzeją... będzie na kaczki.

    OdpowiedzUsuń
  20. Proste i pyszne :) uwielbiam takie przepisy, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Niezwykle kruche i aromatyczne ciasteczka - w sam raz w jesienno-zimowym okresie :) Dziękuję za przepis i zapraszam do siebie :)
    http://patricia-bakes.blogspot.com/2017/01/ciastka-cynamonowe.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz