Przejdź do głównej zawartości

Bułeczki na śniadanie





         Myślę sobie że fajnie jest mieć taki prosty i mało skomplikowany przepis na bułeczki. Wieczorem wystarczy zagnieść ciasto, włożyć do lodówki a rano upiec.



Składniki: 
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ. 750
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/4 L letniej wody 
  • 50 g drożdży 
  • 1 łyżka cukru 

      Do szklanki wkładamy drożdże, zasypujemy cukrem i chwile czekamy. Następnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy.
W misce mieszamy mąkę, sól, olej, wodę i na koniec dodajemy drożdże. Zagniatamy około 5 minut do momentu aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk i do miski( konsystencja ciasta jest zbita i twardawa). Przykrywamy i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia wygnieść ciasto i podzielić na 12 małych bułeczek albo jeśli chcemy 8 dużych. Układamy na natłuszczonej foremce, lekko natłuszczamy wierzch olejem albo rozpuszczonym masłem. Na wierzchu robimy niewielkie nacięcie nożem albo nożyczkami. Odstawiamy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 225*C. Bułeczki przed włożeniem do piekarnika możemy posypać mąką, sezamem, makiem. Pieczemy około 15-20 minut ( do ze złocenia się skórki). Studzimy na kratce.
Bułeczki zaraz po upieczeniu są twardawe dopiero jak lekko przestygną zrobią się mięciutkie.

* Możemy wykorzystać zwykłą mąkę pszenną albo pełnoziarnistą





Źródło


Komentarze

  1. Ładne, okrąglutkie i takie akurat na śniadanie. Mogę jedną? Na jutrzejsze śniadanie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka bułeczka, twarożek, dżem i miodek = niebo o poranku! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kto by się nie skusił na takie bułki na śniadanie? Chyba nie znam takiej osoby; ))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne bułeczki :-) uwielbiam domowe pieczywo a te sa fajne bo się rano je piecze. Zrobię takie z przyjemnością :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Święte słowa fajnie jest mieć takie bułeczki na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł :) zagniatamy wieczorem i rano cieszymy się cieplutkimi bułeczkami :))) Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zabieram 2 na jutrzejsze śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. śniadaniowe bułeczki-idealne na rozpoczęcia dnia.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kto mi upiecze takie bułki? :P

    OdpowiedzUsuń
  10. No z takimi bułeczkami to śniadanko musi być pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne bułeczki! Poproszę na jutro na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz