Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowy clafoutis z truskawkami





     Klasyczny francuski deser w nowej odsłonie. Z dodatkiem czekolady, szczyptą przypraw korzennych i truskawkami.



Składniki: 

  • 3 jajka 
  • 200 ml mleka 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 70 g cukru ( może być trzcinowy)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • szczypta soli 
  • 50 g masła 
  • 90 g gorzkiej czekolady 
  • truskawki około 200 g


          Łamiemy czekoladę na kawałki, wkładamy do miski, dodajemy masło i stawiamy nad garnkiem z parującą wodą. Mieszamy do połączenia się składników, odstawiamy do przestudzenia. W drugiej misce najlepiej przy pomocy rózgi mieszamy jajka z mlekiem i cukrem, następnie cały czas mieszając wsypujemy mąkę i przyprawy, wlewamy czekoladę i mieszamy do połączenia się składników. Wlewamy do niewielkiej, natłuszczonej formy do zapiekania, na wierzchu układamy owoce. Pieczemy 40 minut w 180*C. Podajemy na ciepło. Można posypać cukrem pudrem albo podprażonymi płatkami migdałowymi.






Komentarze

  1. Czekolada i truskawki- nie ma nic lepszego;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm,.... to musiało być przepyszne....:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozpływam się w zachwytach już na sam widok tych pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny deser. Pięknie wygląda. Mam ochotę na cos takiego. Ja też zaliczam się osób uzależnionych od czekolady i... truskawek.

    OdpowiedzUsuń
  5. o mamo ;) wspaniałości!! muszę to zjeść!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za clafoutis..ale Twoje wygląda tak apetycznie, że chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zgadzam się z Wedelką. Chętnie zjadałbym porcyjkę tak przygotowanego:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale! : )
    Świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dobre połączenie...aromatycznego ciasta czekoladowego z truskawkami :)) Pozdrawiam Serdecznie :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudownie wygląda! Super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czekoladowego jeszcze nie jadłam... a wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz