Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe ciasto z pianką






Bardzo fajne lekkie, czekoladowe ciasto z delikatna pianką.



Składniki: 

  • 4 żółtka 
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka mleka 
  • 1,5 szklanki mąki (przesiana)
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 

Pianka:
  • 4 białka temp. pokojowa
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 4 łyżki cukru 

Polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady 
  • 1 łyżka mleka 

 Foremka 25x20 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona


        Żółtka ubijamy z cukrem do momentu aż masa zrobi się jasno żółtka a cukier się rozpuści. Następnie ubijając na najniższych obrotach, cienkim strumykiem wlewamy olej a gdy wszystko się połączy dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z kakao i sodą, i mleko. Ubijamy chwilę do połączenia składników. Przekładamy do foremki i pieczemy w 180*C do suchego patyczka około 30 minut. Wyjmujemy, ale nie wyłączamy piekarnika. Ubijamy białka na sztywno, następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru. Ubijamy do rozpuszczenia cukru. Piane przekładamy na ciasto, równomiernie rozprowadzamy i wkładamy do piekarnika na 5 minut. Studzimy. Czekoladę łamiemy na kostki, wkładamy do miski, wlewamy mleko i stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą, rozpuszczamy. Lekko studzimy i polewamy wierzch ciasta.







Komentarze

  1. Kocham czekoladowe ciacha, wygląda tak pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. O rajuśku...niezwykle sugestywne i apetyczne zdjęcia :) Aż się zaśliniłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekoladowe musi być dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ ono apetycznie wygląda! Mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta pianka! Cudowna.
    Chylę czoła, bo to ciasto kojarzy mi się z ptasim mleczkiem, tyle, że w o wiele lepszym, bogatszym, smaczniejszym wydaniu. Bardzo chciałabym spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ah ta pianczeka... już czuje jak się rozpływa w ustach ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudnie się prezentuje! Uwielbiam takie kontrastowe zestawienia. Ciężkawe ciasto i leciutka pianka. Poezja!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto z pianką i polewą czekoladową to jest to! Nigdy takiego nie robiłam. Wygląda smacznie, aż zgłodniałam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jessssuuu, jaka cudowna ta chmurka, biała leciutka. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały efekt ,aj ,ale bym zjadła takie ciacho.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Te zdjęcia mnie oczarowały, są śliczne :) samo ciasto też zachwyca, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak ono ślicznie wygląda! Czekolada i ta pianka... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, ale wygląda! Wpraszam się na kawałek, bo ta pianka po prostu zwaliła mnie z nóg :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jak ja lubię takie biało czarne ciasta :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  15. Sliczne ciasto. Bardzo mi się podoba i ta pianka taka lekka, zwiewna. Super pomysł. Kupuję.

    OdpowiedzUsuń
  16. ono nie jest fajne.. jest rewelacyjne! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda tak apetycznie....że chętnie się wproszę na kawałeczek:))

    OdpowiedzUsuń
  18. Boskie. Pianka wygląda cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  19. ale cudowne ciasto:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepyszny deser, rewelacyjnie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  21. Ta pianka jest tak lekka, że zaraz chyba odleci....;) Cudo :)!

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszności, teraz będzie za mną chodzić takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zdecydowanie takie lekkie ciasta to moje faworyty :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Zrobiłam ale jestem trochę zawiedziona ponieważ ciasto wyszło gorzkawe jakby bylo w nim za duzo sody. Pięć razy sprawdziłam czy wszystko zrobiłam według przepisu i czy składniki były świeże więc to musi być wina przepisu, \szkoda bo ciasto prezentuje się super ale w smaku już takie sobie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz