30.04.2018

Placuszki kokosowe z sosem jagodowym





Składniki: 
  • 1 szklanka mąki ryżowej 
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 300 ml napoju ryżowo-kokosowego 
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 200 ml wody 
  • olej do smażenia
Sos:
  • 200 g jagód (mogą być też truskawki, maliny)
  •  1 łyżka cukru waniliowego 

            Jagody i łyżkę cukru włóż do garnka i gotuj aż się rozpadną i zmiękną.
Placki: Wszystkie składniki zmiksuj i kładź łyżkę ciasta na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na rumiano. Nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj na ciepło z ciepłym sosem. Dodatkowo można polać placki miodem albo syropem klonowym. 



13 komentarzy:

  1. mniaam, ale mocno kokosowe!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Good day! I could have sworn I've been to this site before but after looking at some of the articles I
    realized it's new to me. Anyways, I'm certainly delighted I found it
    and I'll be book-marking it and checking back often!

    OdpowiedzUsuń
  3. Własnie na take placuszki mamy ochotę ale dobrze by było zjeść je siedząc w ogrodzie pod zadaszeniem ^^ szkoda, że nie mamy takiego otoczenia ale zawsze pozostają same placuszki :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko, co kokosowe! Na pewno by mi zasmakowały ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszą być cudowne :) Kokosowe placuszki pewnie smakują jak raffaello :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł bardzo przypadł mi do gustu. Zapisuję sobie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...