Przejdź do głównej zawartości

Placuszki kokosowe z sosem jagodowym





Składniki: 
  • 1 szklanka mąki ryżowej 
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 300 ml napoju ryżowo-kokosowego 
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 200 ml wody 
  • olej do smażenia
Sos:
  • 200 g jagód (mogą być też truskawki, maliny)
  •  1 łyżka cukru waniliowego 

            Jagody i łyżkę cukru włóż do garnka i gotuj aż się rozpadną i zmiękną.
Placki: Wszystkie składniki zmiksuj i kładź łyżkę ciasta na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na rumiano. Nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj na ciepło z ciepłym sosem. Dodatkowo można polać placki miodem albo syropem klonowym. 



Komentarze

  1. mniaam, ale mocno kokosowe!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Good day! I could have sworn I've been to this site before but after looking at some of the articles I
    realized it's new to me. Anyways, I'm certainly delighted I found it
    and I'll be book-marking it and checking back often!

    OdpowiedzUsuń
  3. Własnie na take placuszki mamy ochotę ale dobrze by było zjeść je siedząc w ogrodzie pod zadaszeniem ^^ szkoda, że nie mamy takiego otoczenia ale zawsze pozostają same placuszki :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko, co kokosowe! Na pewno by mi zasmakowały ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszą być cudowne :) Kokosowe placuszki pewnie smakują jak raffaello :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł bardzo przypadł mi do gustu. Zapisuję sobie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Dopr...

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpu...

Kruche ciasto z jagodami z pianką kokosową

      Fakt jest taki, że bardzo lubię połączenie jagód z kokosem i nigdy się na tym połączeniu nie zawiodłam. Tak jak w tym cieście, które jest bardzo kruche, delikatne w połączeniu z  jagodami i leciutką kokosową pianką tworzy przepyszne ciasto. Polecam, tym bardziej, że ciasto można przygotować bardzo szybko. Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki  200 g masła  3/4 szklanki cukru pudru  5 żółtek  2 łyżeczki proszku do pieczenia  Pianka: 5 białek  90 g cukru + 2 łyżki  200 g wiórków kokosowych  125 ml kwaśnej śmietany 18%  Dodatkowo: 3 łyżki kaszy manny  200-250 g jagód  Foremka: 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona         Ciasto: na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 70% i 30%, mniejszą część zawijamy i wkładamy do zamrażar...