Babeczki powstały na spontanie. Banany były tak ciemne że nikt nie miał na nie ochoty a szkoda było je wyrzucać. Na chlebek bananowy za mało więc pomyślałam o babeczkach. Dodatek masła orzechowego też jest przypadkowy chciałam dodać czekoladę a do ręki przykleił się słoik. A jak wiecie połączenie banów i masła orzechowego jest genialne. Babeczki wyszły świetne z każdym kęsem czuć wszystkie smaki. Mniam, pyszności :)
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 50 ml oleju
- 100 ml mleka (u mnie ryżowe)
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 150 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 2 czubate łyżeczki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru trzcinowego
- 3 czubate łyżki masła orzechowego
Banany rozgnieć widelcem, dodaj jajka, mleko,olej i ekstrakt. Wszystko wymieszaj, mniejsze kawałki bananów mogą zostać. W drugiej misce wymieszaj mąki, kakao, proszek i cukier. Do suchych składników wlej mokre i wymieszaj. Na koniec dodaj masło orzechowe, przemieszaj nie musi być dokładnie połączone.Ciastem napełnij foremki tak do 3/4 wysokości i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C grzanie góra i dół. Na 15-18 minut. Przestudź na kratce.
Uwielbiam masło orzechowe! :)
OdpowiedzUsuńOooo tak idealne dla mnie :) Banany+masło orzechowe+kakao to idealne combo :)
OdpowiedzUsuńpyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńprzepiękne zdjęcia! wiosna na 100%! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam babeczki za to, że zawsze są takie proste przepisy :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ci wyszły kochana :-)
OdpowiedzUsuńOstatnio też mamy chęć na muffiny więc niebawem będziemy piec swoje ale Twoja propozycja jak najbardziej nam sie podoba :)
OdpowiedzUsuńWyglądają uroczo w tej wiosennej stylizacji :)
OdpowiedzUsuń