10.04.2018

Batoniki z orzechami i pestkami






                   Kiedyś kupowałam takie batoniki, ale od pewnego czasu zaczęłam  robić je sama. Są szybkie w przygotowaniu, proste w składzie i zawierają tyle cukru ile chce do nich włożyć i bez zbędnego tłuszczu. Można zapakować w pergamin i zabrać ze sobą. Świetnie się sprawdzą kiedy energia zacznie spadać :)



Składniki: 

szklanka 250ml
  • 1 szkl.dowolnych orzechów
  • 1/2 szkl. pestek dyni 
  • 1/2 szkl. pestek słonecznika 
  • 1/2 szkl. daktyli 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • szczypta soli 

              Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Orzechy i pestki wrzuć na patelnię i podpraż. Przełóż do robota z nożem w kształcie litery S i zmiksuj na proszek. Dodaj daktyle, sól i kakao. Wszystko zmiksuj jeśli masa będzie mało klejąca dodaj odrobinę wody, w której moczyły się daktyle. Naczynie wyłóż pergaminem i  rozłóż równomiernie masę. Włóż do lodówki na godzinę. Pokrój na mniejsze porcje.

10 komentarzy:

  1. Cudowne - przepis zapisuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. perfekcyjne! uwielbiam mieć takie maluszki w zanadrzu na nagły spadek cukru ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa, zdrowa przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosty przepis, może wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jestem uzależniona od takich batoników :D Muszę kiedyś spróbować zrobić sama.

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze domowe batoniki :) Minusem w nich jest to, że zbyt szybko znikają niż takie kupione :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszotka!
    Piszę się na nie! Wspaniałości :)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny przepis, czy batoniki są twarde?

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, domowe batoniki smakują pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...