Wybaczcie mi, ale coś mi ostatnio czekoladowo :) Jak zawsze wszystko u mnie jest przypadkiem robiłam sałatkę i została woda po cieciorce szkoda było wylewać i postanowiłam wypróbować przepis na wegański mus. Wyszedł rewelacyjny, delikatny, puszysty z dodatkiem kwaskowatych malin niebo w gębie :)
Składniki:
- 200 ml aquafaby
- 180 g gorzkiej czekolady
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 1 łyżeczka cukru pudru
- dowolne owoce
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź. Aquafabe wlej do miski dodaj szczyptę soli i ziarenka z wanilii. Ubij na sztywno, dodaj cukier i cały czas mieszając wlewaj cienkim strumykiem czekoladę. Masę powkładaj do pucharków i włóż do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem posyp startą czekoladą i udekoruj owocami.
*Aquafaba- jest to woda/zalewa z puszki z ciecierzycy.
W mojej puszce było 200 ml jeśli w waszej będzie mniej lub więcej ubijcie tyle ile jest.
Ciekawy przepis. Nie miałem pojęcia co to aquafaba, super, że można ją wykorzystać :) jest pysznie i nic się nie zmarnuje
OdpowiedzUsuńŚwietny deserek i nikt się nie zorientuje że to zalewa po cieciorce :)
UsuńCiągle go odkładam i muszę w końcu zrobić! Wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńPolecam, na pewno przypadnie Ci do gustu :)
UsuńRobiłyśmy kiedyś i również nam smakował :)
OdpowiedzUsuńJest świetny :)
UsuńPyszny deser. Lubię czekoladę, więc dla mnie nigdy za dużo takich tematów i postów ❤
OdpowiedzUsuńTo super bardzo się cieszę :)
Usuńpyszny i lekki :)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńOoo jeszcze nie robiłam, muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńJakoś mnie to nie przekonuje nadal, nawet jak mi zostaje aquafaba to niestety ją wylewam.... ;)
OdpowiedzUsuńSpróbuj to nie kosztuje zbyt dużo. Na początek możesz kupić najtańszą gorzką czekoladę 100 g wystarczy odrobina cukru i zobaczysz będziesz miała pyszny deser :)
Usuń