Przejdź do głównej zawartości

Mus czekoladowy z aquafaby





               Wybaczcie mi, ale coś mi ostatnio czekoladowo :) Jak zawsze wszystko u mnie jest przypadkiem robiłam sałatkę i została woda po cieciorce szkoda było wylewać i postanowiłam wypróbować przepis na wegański mus. Wyszedł rewelacyjny, delikatny, puszysty z dodatkiem kwaskowatych malin niebo w gębie :)


Składniki: 
  • 200 ml aquafaby 
  • 180 g gorzkiej czekolady 
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżeczka cukru pudru  
  • dowolne owoce 

             Czekoladę rozpuść w  kąpieli wodnej i lekko przestudź. Aquafabe wlej do miski dodaj szczyptę soli i ziarenka z wanilii. Ubij na sztywno, dodaj cukier i cały czas mieszając wlewaj cienkim strumykiem czekoladę. Masę powkładaj do pucharków i włóż do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem posyp startą czekoladą i udekoruj owocami.

*Aquafaba- jest to woda/zalewa z puszki z ciecierzycy.
W mojej puszce było 200 ml jeśli w waszej będzie mniej lub więcej ubijcie tyle ile jest.



Komentarze

  1. Ciekawy przepis. Nie miałem pojęcia co to aquafaba, super, że można ją wykorzystać :) jest pysznie i nic się nie zmarnuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny deserek i nikt się nie zorientuje że to zalewa po cieciorce :)

      Usuń
  2. Ciągle go odkładam i muszę w końcu zrobić! Wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłyśmy kiedyś i również nam smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny deser. Lubię czekoladę, więc dla mnie nigdy za dużo takich tematów i postów ❤

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo jeszcze nie robiłam, muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakoś mnie to nie przekonuje nadal, nawet jak mi zostaje aquafaba to niestety ją wylewam.... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj to nie kosztuje zbyt dużo. Na początek możesz kupić najtańszą gorzką czekoladę 100 g wystarczy odrobina cukru i zobaczysz będziesz miała pyszny deser :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok