Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami






Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka 
  • 800 g ziemniaków 
  • 500 g brokułów
  • 5 średniej wielkości marchewki 
  • 150 g sera topionego w plasterkach ze szczypiorkiem 
  • 250 ml mleka 
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • bulion do gotowania marchewki i brokuła 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawa kebab-gyros 
  • olej do smażenia 


      Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i smażymy. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w plasterki 2-3 mm. Marchewkę obieramy i kroimy w skośne plasterki, a brokuł dzielimy na małe różyczki. Do gotującego się bulionu wkładamy marchewkę i gotujemy około 5 minut, następnie dodajemy brokuł i gotujemy jeszcze 4 minuty. Warzywa odsączamy na sicie. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Cały czas mieszając wlewamy cienkim strumykiem mleko i około 1/2 szklanki bulionu, w którym gotowały się warzywa. Sos nie powinien być za gęsty, w razie czego można jeszcze dolać bulionu. Do sosu dodajemy 1/2 paczki drobno pokrojonego sera. Chwilę jeszcze mieszamy do częściowego rozpuszczenia sera.  Doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy mięso, ziemniaki, warzywa, sos i na koniec pokrojony ser. Zapiekamy 25 minut w 200*C.

* Zamiast sera topionego możemy wykorzystać ser pleśniowy. 




Komentarze

  1. Troszkę pracy przy niej jest, ale efekt, jak dla mnie, zachwycający!
    Miłego popołudnia, Olu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda R E W E L A C Y J N I E !!!!!!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Otworzyłam Twoją stronę i uśmiechnąłem się takie piękne zdjęcie potrawy:) Dobrze robi na nastrój.

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się świetnie, z chęcią odtworzę przepis u siebie ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie zapiekanki :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię takie obiadki :) pięknie się u Ciebie prezentuje!!

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm.. wielbię takie połączenia! Ale twoje różni się od mojego, muszę zapisać i spróbować, mmm:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale pyszności:) mniam mniam:) wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Baardzo apetyczne danie! I te brokuły - mmmm....

    OdpowiedzUsuń
  10. apetycznie wygląda!:D uwielbiam tego typu zapiekanki, bardzo często robię właśnie z makaronem, ziemniakami czy po prostu kurczak i warzywa:D

    OdpowiedzUsuń
  11. takiej zapiekance nie umiem się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  12. przepyszna, dzis jedlismy na obiad;D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz