Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z rabarbarem Bożeny Sikoń




      Mam nadzieje, że nie macie dość ciast z rabarbarem :D Przedstawiam Wam dzisiaj wyjątkowe ciasto. Ciasto wg. przepisu Bożeny Sikoń, która jest dla mnie wielkim autorytetem w dziedzinie cukiernictwa. Ciasto jest bardzo proste i mało skomplikowane w przygotowaniu. Kruche ciasto, rabarbar przyprawiony cynamonem a na to wszystko wielka beza. Najprzyjemniejszy oprócz smaku jest dźwięk jaki wydaje beza podczas krojenia. Muzyka dla moich uszu :D Uwielbiam!



Składniki:

  • 300 g masła 
  • 500 g mąki 
  • 125 g cukru 
  • 5 żółtek 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao 

Nadzienie:
  • 600 g rabarbaru + 2 łyżki cukru 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 5 białek
  • 200 g cukru 

       Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka mieszamy z cukrem ( wystarczy wymieszać). Do przestudzonego masła wsypujemy przesianą  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka i mieszamy. Na stolnice oprószoną mąką wykładamy ciasto i chwile zagniatamy. 3/4 ciasta zawijamy w folię spożywczą, do reszty ciasta dodajemy kakao i zagniatamy do połączenia składników, zawijamy w folię i oba ciasta wkładamy do zamrażarki ( ciasto można przygotować wieczorem i włożyć do zamrażarki na całą noc). Na formę od tart 21-24 cm ścieramy jasne ciasto na jasne ciemne. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170*C na 25 minut. Wyjmujemy podpieczony spód i można się zająć przygotowaniem nadzienia.
      Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki, posypujemy dwoma łyżkami cukru ( rabarbar nie powinien za długo stać bo rozmięknie i puści sok. Myślę, że 10 minut to max). Ubijamy pianę z białek ( białka temp. pokojowa), wsypujemy cukier i ubijamy do momentu rozpuszczenia. Na spód nakładamy rabarbar, posypujemy cynamonem i wykładamy pianę. Pieczemy na złoty kolor około 40-45 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.


* W oryginalnym przepisie ciasto było podzielone na trzy części. Duże, średnie i małe kakaowe. Ciasto średnie miało być starte na pianę z białek. Ja, choć miałam przygotowane ciasto zapomniałam je zetrzeć.
Osobiście uważam że przeoczenie wyszło tylko na lepsze. 











Komentarze

  1. U mnie na weekendzie również było podobne ciasto, ale Twoja beza przebija je w 100%. Pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być pyszne, ostatnio bardzo lubię wszystko z bezami, a tutaj widać, że pasuje :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam, pyszne i obłędne! Nawet nie wiedziałam, że to przepis pani Sikoń, bo spotykałam go w kilku miejscach i nikt nie podawał źródła. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo kurczę, prezentuje się nieziemsko! Szczególnie ta gruba warstwa bezy.. <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciast z rabarbarem nigdy dość :D Piękne to ciasto, dzięki tej bezie, takie dostojne no i pyszne z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  6. widzę, że dziś u nas rabarbarowo:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Chociaż nie znam Bożeny Sikoń, przyznaję, iż ciacho wygląda bardzo pysznie...
    Miłego poniedziałku! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. pięknie się prezentuje:) pyszności:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Beza- uwielbiam i dżwięk podczas krojenia też jest jednym z setki moich ulubionych :)
    pozdr:)

    OdpowiedzUsuń
  10. OOo, bardzo mi się podoba taka wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię wszystkie ciasta z bezą na wierzchu, tak dostojnie z nią wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  12. piekne, och, podobne do pleśniaka.
    ale naprawdę, wygląda kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  13. w weekend też miałam ciacho z rabarbarem i bezą - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  14. musi być pyszne :) wygląda wspaniale!!

    OdpowiedzUsuń
  15. ciacho było pyyyychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ u Ciebie miło rabarbarowo:-) To ciasto jest jak stary pleśniak - pycha:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmm, cudowne... Chyba sobie takie upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  18. No, ja się wcale nie dziwię, że uwielbiasz. Ciasto wyszło idealne a zwieńczenie bezy i fakt, że rabarbar jest schowany między innymi warstwami jest miłą niespodzianką - ciasto zagadka, chętnie sprawdzę jak smakuje, choć nie ma wątpliwości, że wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. U mnie dzieci nie lubią rabarbaru więc zrobiłam z jabłkami. Wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! z jabłkami również musiało smakować wyśmienicie :D Bardzo się ciesze, że smakowało :D Pozdrawiam.

      Usuń
  20. Piękne ciasto, uwielbiam takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok