Przejdź do głównej zawartości

Tort "dziurkowany"





     Trochę zwariowana propozycja na ciasto biszkoptowe z galaretką :D  Dwa biszkopty nasączyłam galaretką i przełożyłam kremem na bazie serka mascarpone. Wyszło oczywiście pysznie! Biszkopt jest wilgotny, kolorowy, bardzo pozytywny i zachęca do spróbowania. Zdecydowałam się na ser mascarpone bo jest kremowy, słodkawy, gęsty dzięki czemu  nie ma potrzeby dodawania już żelatyny. A i świetnie komponuje się smakowo z biszkoptem. Z tortu najbardziej będą zadowolone dzieci :}



Składniki na 2 biszkopty:

  • 8 jajek 
  • 300 g  cukru 
  • 80 g maki ziemniaczanej 
  • 170 g mąki pszennej 

Nadzienie:
  • 2 galaretki o różnych smakach
  • 750 g sera mascarpone 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 laska wanilii 

       4 białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana będzie prawie sztywna wsypujemy pomalutku 150 g cukru, następnie dodajemy po jednym żółtko. Cały czas ubijamy do momentu aż pod palcami nie będzie wyczuwalny cukier. Wsypujemy mąki 40 g mąki ziemniaczanej, 85 g mąki pszennej i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia ( tylko i wyłącznie dno). Tortownicy nie natłuszczamy! Pieczemy do suchego patyczka około 40-45 minut w temp. 160*C. Po wyjęciu ciasta z piekarnika zrzucamy je na podłogę z wysokości około 60 cm. Studzimy. Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem.
      Gdy biszkopty już ostygną, wyjmujemy z foremki i ostrym nożem delikatnie ścinamy wierzch. Przy użyciu rurki mniej więcej o średnicy 1 cm ( ja wykorzystałam rurkę od długopisu) robimy zagłębienia w cieście. Najlepiej jest pod spód wsunąć rękę a drugą ręką delikatnie przekręcając rurkę zrobić dziury tak aby nie przebić spodu ciasta. Można to wyczuć jak rurka się zbliża.




       Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku (w osobnych naczyniach, najlepiej z dzióbkiem). Jedną galaretką polać jeden biszkopt, drugi biszkopt polać drugą galaretką. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny (u mnie cała noc).
       Nadzienie: Śmietanę kremówkę ubić. Do naczynia przełożyć serki, ziarenka wanilii, cukier puder chwilę miksować na najwyższych obrotach. Połączyć ser ze śmietaną. Wyjąć biszkopty z lodówki. Kolor biszkoptu, który ma być na górze, a który na dole zależy od was. Na biszkopt wykładamy 1/2 część kremu i przykrywamy drugim biszkoptem. Część dziurkowana ciasta powinna znaleźć się w środku. Boki i górę tortu smarujemy pozostałym kremem. Dowolnie dekorujemy. Przed podaniem tort powinien być około godziny w lodówce albo w chłodnym miejscu.





* Przepis na biszkopt rzucany pochodzi z Moich Wypieków


Komentarze

  1. Wspaniały ten tort, jestem pod wrażeniem! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale kolorowy;D Fajny, chciałabym taki dostać;D

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne ciasto! i mój ulubiony krem na bazie mascarpone! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na torcik. I kremik pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czegoś takiego moje oczy dotąd nie widziały! :-) Mega oryginalny i mega efektowny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Znakomity!
    Masa z mascarpone jest najlepsza.
    Ja bym była z niego bardzo zadowolona.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny, taki kolorowy :) Podoba mi się ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wizualanie efekt końcowy extra:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo ciekawie :) i już to widzę u moich dzieci, różowe dla córki, niebieskie dla synka!! taki mają podział i koniec!! :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo efektowny torcik, a pomysł z galaretką wprost doskonały :) A przy tym wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka galaretka dała taki różowy odcień? czy każda czerwona?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok