Przejdź do głównej zawartości

Kolorowa tarta dla dzieci




       Już niedługo dzień dziecka może warto pomyśleć o słodkiej niespodziance dla maluchów :D Mam coś specjalnie dla nich. Chrupiąca, kolorowa tarta z pysznym czekoladowo-truskawkowym nadzieniem. Smakuje trochę jak lody. Nie wiem czy ktoś z was jadł lody cassate? Bo po spróbowaniu ciasta smak skojarzył mi się właśnie z tymi lodami. Bardzo śmietankowe, bardzo czekoladowe i bardzo truskawkowe mniam pyszota :D


Składniki: 

  • 250 g herbatników 
  • 180 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
  • 10 g kolorowej posypki do ciast 

Nadzienie:
  • 800 ml śmietany kremówki 
  • 1 galaretka truskawkowa 
  • kilka sztuk truskawek 5-7szt 
  • 8 łyżeczek czekolady w proszku ( może być kakao dla dzieci)
  • 2 batony KitKat(2x40g) albo podobne. Zamiast batonów można wykorzystać płatki śniadaniowe Duo
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 2 bezy do dekoracji

 
        Herbatniki mielimy, wlewamy masło i mieszamy, wsypujemy posypkę. Mieszankę przekładamy do tortownicy o wymiarach 21-22 cm dociskamy do dna i boków formy. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
       Warstwa czekoladowa: Żelatynę moczymy w odrobinie wody. Po napęcznieniu wstawiamy na mały ogień i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. Do 400 ml śmietanki wsypujemy czekoladę w proszku i ubijamy na sztywno. Do śmietany wlewamy żelatynę i jeszcze chwile ubijamy. Wsypujemy drobno pokrojone wafelki mieszamy i przekładamy na wcześniej przygotowany spód.
       Warstwa truskawkowa: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Studzimy i czekamy do zgęstnienia galaretki. 400 ml śmietanki ubijamy na sztywno, wlewamy galaretkę i dodajemy truskawki jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników. Masę truskawkową wykładamy na masę czekoladową. Wkładamy do lodówki i czekamy do stężenia. Przed podaniem posypujemy pokruszonymi bezami.







Komentarze

  1. Maluchem nie jestem, a też bym chętnie taką zjadła:))

    OdpowiedzUsuń
  2. ojoj, ale super pomysł!
    słodko, że hoho!

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka tarta z kolorową posypką w cieście to deser nie tylko dla dzieci. Ja też chętnie bym zjadła duży kawałek, bo uwielbiam taką posypkę :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczny pomysł, nie tylko dla najmłodszych;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, ale świetna tarta! Takie kolorowe słodkości na pewno trafią w gusta dzieci. Nawet tych dużych :))

    OdpowiedzUsuń
  6. ja już nie dziecko, a kolorowe lubię;D
    Wpadam więc na ciacho, bo genialne!

    OdpowiedzUsuń
  7. oj, myślę że to ciacho nie tylko dzieci zadowoli :D

    OdpowiedzUsuń
  8. jaka wysoka!:) dla dzieci wręcz idealna, a i dla tych dużych też:P

    OdpowiedzUsuń
  9. pamiętam lody cassate z dzieciństwa, te teraz kupowane już nie mają takiego smaku... ale cieszę się, że można ten smak odnaleźć wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  10. coś w sam raz dla mojego synka:) ciasto prezentuje się wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Myślę, ze nie tylko dzieci cieszyłyby się z takiego ciasta, dorośli nawet bardziej, ja na pewno! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. truskawki, czekolada... oj nie tylko dzieci ucieszyłaby taka tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale śliczna, niejeden dorosły też by sie zachwycił :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przecież dorosłym też się coś smacznego należy...:)!

    OdpowiedzUsuń
  15. Łał, wygląda zachwycająco :) No i ten kolorowy spód - nie sposób się do niego nie uśmiechnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pamiętam smak lodów cassate z dzieciństwa ... fajna ta tarta :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok