Przejdź do głównej zawartości

Rabarbarówka sypana :D




     Kto nie zna szarlotki sypanej? No chyba wszyscy :D A na pewno takie leniwce jak ja! W lodówce zostało mi trochę puree z rabarbaru i zaczęłam się zastanawiać do czego by go wykorzystać. Przejrzałam zeszyt i znalazłam przepis na szarlotkę i tak sobie pomyślałam a gdyby tak zastąpić jabłka rabarbarem? No spróbujmy zobaczymy co z tego wyjdzie. Wyszło smakowicie, wiadomo :D Delikatne, kruche, lekko kwaskowate i bardzo szybkie w przygotowaniu. Gdy ma się gotowe puree przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie 10 minut!



Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 szklanka kaszy manny 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 180 g masła 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Nadzienie:
  • 1 kg rabarbaru 
  • 4-6 łyżek cukru
  • odrobina wody 

       Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka podlewamy odrobiną wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Gdy rabarbar już się rozpadnie miksujemy wszystko na papkę. Dodajemy cukier do smaku. Studzimy.
      Tortownice o wymiarach 21 cm wykładamy pergaminem i natłuszczamy. W misce mieszamy mąkę, kasze mannę, cukier i proszek. Na dno tortownicy wsypujemy około 1 szklanki, na to wykładamy 1/2 część rabarbaru znowu posypujemy mieszanką, wykładamy resztę nadzienia i wysypujemy resztę sypkich składników. Masło kroimy w plasterki i układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy 40-50 minut w temp.200*C.  

* Do przygotowania wersji z jabłkami potrzebne będzie 1 kg startych na grubych oczkach jabłek.





Komentarze

  1. superowe ciacho i slicnzy talerzyk niebieski. To melamina? czy ceramika?

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i tak apetycznie wygląda:)! Muszę porwać kawałek bo mi ślinka cieknie ...;)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotkę sypaną lubię, rabarbar jeszcze bardziej, więc pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wskutek dramatycznych przeżyć z dzieciństwa (przymus picia kompotu z rabarbaru w przedszkolu:-))), do dziś za rabarbarem nie przepadam i od lat go nie spożywam. Jednak smaki się zmieniają, więc korci mnie, by się przemóc i jakieś rabarbarowe ciacho zmajstrować. A nuż posmakuje...? :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. pomysłowo :) z pewnością by mi smakowało :D pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak fajnie że rabarbar jest doceniany przez ciebie. Miałam wrażenie że już mało osób go przetwarza. Twoje ciasto jest bardzo smaczne, moja koleżanka takie robi :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. sypane? Nie znam, ale prezentuje się mega:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj tak prezentuje się po prostu świetnie! Rabarbar jest przepyszny, taki kwaskowaty i dodaje ciastom świetnego posmaczku :) Daj kawałek !

    OdpowiedzUsuń
  9. Kusisz Olu tym rabarbarem :) i to kusisz skutecznie :):)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rozkoszna!
    Zrobię sobie ją na pewno.
    Jutro kupuję rabarbar.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok