Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami




       Z wyglądu  przypomina trochę american pie tylko ta wersja jest wersją spolszczoną. Bardzo fajne kruche ciasto z nadzieniem truskawkowo-rabarbarowym doprawione cynamonem. Polecam ciasto smakuje rewelacyjnie na ciepło i na zimno, a z lodami śmietankowymi wprost genialnie. 


Składniki:

  • 1 szklanka mąki krupczatki 
  • 2,5 szklanki mąki pszennej 
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanka cukru
  • 3 żółtka 
  • 2 czubate łyżki śmietany kwaśnej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:
  • 600 g rabarbaru 
  • 400 g truskawek świeżych albo mrożonych
  • 1/2 + 3 łyżki cukru
  • duża szczypta cynamonu  
  • 1 łyżka bułki tartej albo kaszy manny 
  • białko do posmarowania
  • forma do tart 21-22cm



        Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki i zasypujemy 1/2 szklanki cukru. Odstawiamy do puszczenia soku około 1-2 godziny ( można na dłużej).
       Ciasto: Mąki mieszamy, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki i pozostałe składniki. Zagniatamy.
Część ciasta wałkujemy między dwoma arkuszami pergaminu. Przykładamy dno formy i od jej brzegu mniej więcej 1 cm wycinamy z ciasta koło. Resztki ciasta łączymy z ciastem odłożonym. Na środku naszego koła wycinamy małą foremką wzorek. Jeśli nie mamy takich foremek wystarczy jak zrobimy  nacięcia nożem. Pozostałe ciasto wałkujemy i przekładamy do wcześniej natłuszczonej formy do tart. Dociskamy do brzegów, wyrównujemy, odrywamy resztki ciasta. Na ciasto kładziemy kawałek pergaminu na który wysypujemy fasolę albo groch. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 15 minut.
      Nadzienie: Rabarbar odsączamy na sitku, dodajemy pokrojone truskawki.
Wyjmujemy podpieczony spód, pozbywamy się grochu. Spód ciasta posypujemy bułką tartą (cienka warstwa wystarczy), wykładamy owoce, posypujemy 3 łyżkami cukru i delikatnie po całości doprawiamy cynamonem. Na owoce kładziemy wcześniej przygotowane koło, dociskamy delikatnie ciasto, smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika na 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno! Z lodami śmietankowymi smakuje wybornie :D




Komentarze

  1. wygląda pysznie! ja myślałam o napakowaniu ciasta rabarbarem i gruszkami, chociaż rodzina już się buntuje na ilość słodkości w domu. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda uroczo z tymi serduszkami w środku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To dla wielu pewnie niewyobrażalne, ale ja jeszcze nigdy nie piekłam ciasta z rabarbarem!!! Twoje ciacho bardzo mnie kusi, by spróbować..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to jest możliwe? Gdzie ty się uchowałaś? Koniecznie musisz spróbować zdobić drożdżowe albo kruche z rabarbarem. Wiem że się powtarzam ale truskawki i rabarbar do zgrane małżeństwo więc polecam ten zestaw. Polecam również puree z rabarbaru w połączeniu z bitą śmietaną to rozpusta dla podniebienia :D

      Usuń
  4. cudowne kruche ciasto i koniczynka na szczęści :) urocze to zdobienie ... od razu o wiosennym pikniku pomyślałam ...
    ten melanż rabarbaru i truskawek muszę wypróbować koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak dobrze, że już jest rabarbar i truskawki :) ta wersja z lodami wyjątkowo do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. rabarbar z truskawką otulony kruchym ciastem... pysznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak zawsze można znaleźć u Ciebie same pyszności:) truskawki i rabarbar:) uwielbiam:) już sobie wyobrażam jak musiało smakować a jak pachnieć:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto pyszne, połączenie rabarbaru i truskawek uwielbiam ;d

    OdpowiedzUsuń
  9. Olu,
    bardzo udane ciasto.
    Idealne na majowy czas.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. boskie ciacho!:) też zamierzam zrobić na weekend ciacho z rabarbarem:D

    OdpowiedzUsuń
  11. piękny rabarbarowy paj:)

    OdpowiedzUsuń
  12. piękne ciacho :) zjadłabym do kawki :D

    OdpowiedzUsuń
  13. przecudny :) Taki amerykański PIE :)
    Poproszę kawałeczek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeszcze nie rpóbowałam mieszanki rabarbaru i truskawek, ale brzmi nieźle. Ciacho cudowne, podrzuć choć kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowne, letnie ciasto. Mogę chociaż kawałek tych owocowo - ciastowych cudowności?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że do Łodzi tak daleko. Z przyjemnością przywiozła bym Ci kawałek i wypiła z tobą popołudniową kawę :D

      Usuń
  16. Bardzo fajny pomysł z tym wyciętym wzorkiem na wierzchu ciasta. pięknie się prezentuje :))

    OdpowiedzUsuń
  17. Te serduszka wyglądają jak 4 listna koniczyna. - czyli ciasto szczęścia:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz