Przejdź do głównej zawartości

Ciasto jogurtowe



Delikatne kruche ciasto przełożone pianką jogurtowo kokosową. 


Składniki: 

  • 3 szklanki mąki 
  • 200 g masła 
  • 5 jajek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 800 ml jogurtu owocowego np: jagodowy, truskawkowy, owoce leśne 
  • 1 budyń malinowy 
  • 200 g wiórków kokosowych 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
Foremka 23x33 cm


      Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, żółtka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli i zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy na natłuszczoną blaszkę, pozostałą cześć ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
      Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pomalutku wsypujemy 1/2 szklanki cukru i ubijamy do jego rozpuszczenia (piana powinna być sztywna a pod palcami niemożna wyczuwać gródek) . Do piany wsypujemy wiórki kokosowe,budyń, proszek do pieczenia, wlewamy jogurt  i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na ciasto. Z zamrażarki wyjmujemy ciasto i ścieramy na tarce . Pieczemy około 45 minut w temp. 180*C.





Komentarze

  1. Wygląda pysznie i bardzo letnio. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne, fioletowe!
    pięknie wygląda i zapewne pysznie smakuje :]

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię jogurtowe ciasto! a taka dwukolorowa wersja bardzo mi się podoba :-) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaintrygowałaś mnie tą kokosowo-jogurtową pianką.. Takiego ciacha jeszcze nie jadłam, a wyglada smakowicie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale bajernacki kolor! Do tego lekkie ciacho-w sam raz na nadchodzące upały, zapisuje do wykorzystania! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kusząco wygląda, zwłaszcza ta kokosowa pianka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam kiedyś podobne, więc wiem, że jest pyszne, ale na jogurcie naturalnym , a ta Twoja fioletowa, jagodowo - leśna wersja jest po prostu prześliczna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie piękne, i pyszne ciacho. I te kolory :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, wygląda na bardzo delikatne i leciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda cudnie i bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmm... pięknie lawendowe ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  12. Super pomysł. Chociaż jak przeczuytałam że to ciasto jogurtowe, to myślałam że to takie ucierane :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Smaku mi narobiłaś tym ciastem - koniecznie muszę wypróbować ten przepis :))))

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne, kolorowe i pysznie wygląda ! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne!!! wygląda pięknie i smacznie, do tego kompozycja zdjęcia super, wszystko ze sobą pasuję!

    OdpowiedzUsuń
  16. ale ma śliczny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękne ciasto!
    Zjeść czy nie zjeść?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok