Przejdź do głównej zawartości

Ciasto śmietankowe z puree truskawkowym




     My, walentynki obchodzimy w weekend. Na tą okazje jako dobra żona ;} postanowiłam mężowi przygotować jego ulubione ciasto, deser czyli sernik na zimno. Klasyka, nic wyszukanego, ale małżon lubi to ciasto. Ciasteczkowo-czekoladowy spód, masa śmietankowa, przykryta dużą ilością galaretki połączonej z puree truskawkowym. Mniam, mniam :D


Składniki:


Spód:
  • 330g ciastek markiz z nadzieniem czekoladowym
  • 1 czubata łyżka nutelli 
  • 50 g rozpuszczonego masła

Masa śmietankowa:
  • 250 ml śmietanki kremówki 
  • 300 ml jogurtu naturalnego albo greckiego 
  • 2 serki waniliowe (2 x 175g)
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny

Galaretka:
  • 500 g mrożonych truskawek ( w sezonie świeżych) 
  • 3 galaretki truskawkowe 

      Ciastka zmielić albo wrzucić do blendera i rozdrobnić. Połączyć z masłem i nutellą. Wyłożyć na dno tortownicy i równomiernie rozłożyć jednocześnie dociskając do dna.
      Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody, odstawić do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek, jogurt i cukier, połączyć. Żelatynę rozpuścić podgrzewając ją na małym ogniu, ostudzić. Do masy śmietankowej wlać żelatynę i jeszcze raz wszystko wymieszać. Wylać na wcześniej przygotowany spód.
     Truskawki rozmrozić i zmiksować na papkę. Galaretki rozpuścić w 4 szklankach gorącej wody, odstawić do stężenia. Gdy galaretka przestygnie i zacznie tężeć połączyć ją z puree truskawkowym. Wylać na masę śmietankową i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.


Komentarze

  1. Ta warstwa truskawek...
    Ach!

    OdpowiedzUsuń
  2. Truskawki w lutym są nie do pogardzenia. Zazdroszczę Małżonowi.:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. o matko, zakochałam się w tej warstwie truskawkowego musu, nie dziwię się mężowi, że to jego ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne!:) ale mi smaku narobiłaś:) i od razu z latem się kojarzy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zachwycające i kusi pysznym smakiem ! A ten Mus truskawkowy doskonały i już poczułam zapach lata !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ajć, ależ kusisz ! Świetne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo dobra żona z Ciebie :) świetny pomysł z puree truskawkowym

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda pysznie! dobrze mieć tych mężów, co to radzą sobie z każdą ilością ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Absolutnie cudowne połączenie...chętnie bym kawałek skubnęła;)!

    OdpowiedzUsuń
  10. ja się nie dziwię, że mąż lubi:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Moje truskawkowe marzenie :) uwielbiam sernik na zimno ...

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciacho pychotka i jakby to Leoś powiedział mniam mniam:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobię takie na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam.... jest PRZEPYSZNE!!!! i te truskawki ummm pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  15. chętnie wypróbuję ale mam pytanie- jakiej średnicy ma być tortownica? :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok